Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako izgleda posao u kojem je svaki radni dan pitanje života i smrti? Zaštiti nekoga, a pritom savršeno potezati oružja u kretanju, repetirati i pucati prema napadačima - koliko je teško čuvati slavnu osobu od agresivnih paparazza ili obraniti političara od atentatora – to jedino znaju profesionalni tjelohranitelji.


Reporter Provjerenog Edin Mahmuljin prošao je obuku kod Saše Božića, jednog od rijetkih Hrvata tjelohranitelja s iskustvom rada u opasnim područjima, Afganistanu, Iraku i Libiji.

S obzirom da znamo da ste sportaš, mislim da kod elemenata obuke vezanih za motoriku i fiziku pokreta nećeš imati problema, međutim agent mora imati i puno teoretskog znanja, a za to je potrebno više vremena i iskustva, Saša je objasnio Edinu na početku obuke.

Vezani članci Provjereno: Ana Grgić, žrtva pedofilije - 2 Stravična ispovijest žene koju je svećenik godinama zlostavljao: "Počelo je već negdje s 8, 9 godina, a kad sam ušla u pubertet - postalo je puno intenzivnije" Provjereno: Mještani Belišća guše se u smradu - 8 Mještani Belišća guše se u smradu: "Strašna kiselina, kao trulež, kao crknuta životinja"

Prijetnja je i sramoćenje

Kada tri tjelohranitelja čuvaju osobu, najčešća formacija je linija. Jedan stoji iza svih – čuva leđa, vođa ekipe je uz štićenu osobu, a treći, stoji ispred svih. Pa tako svatko ima svoju zonu odgovornosti. Vođa ekipe kontrolira situaciju i izdaje naredbe. U slučaju opasnosti on mora reagirati i narediti drugim tjelohraniteljima što da čine. Ako naiđe sumnjiva osoba na nju se usmjeri jedan tjelohranitelj.

Rijetko čuvana osoba bude upucana, ali jedna od prijetnji je da ju se osramoti, da ju netko pogodi jajetom, pljune ili prolije farbom jer je on na primjer neki naftaš, objasnio je Saša Edinu i nadodao. Ne smiješ imati apsolutno nikakav kontakt s osobom koja ti se učini sumnjiva. U smislu fizičkog odguravanja ili zadržavanja. Kontakt može biti samo kad je napad, kad netko kreće na čuvanu osobu. Mi usmjeravamo tjelohranitelja prema sumnjivcima jer su im ruke na primjer iza leđa ili u džepovima ili što je potencijalna opasnost jer oni mogu imati skriveno oružje.

Gađanje u prsa

Kako bi tjelohranitelj bio spreman reagirati na oružane napade mora znati koristiti oružje. Potezanje oružja, repetiranje i usmjeravanje prema napadaču mora biti savršeno uvježbano. Na kraju krajeva, dobra izvedba može biti pitanje života i smrti.

Pogodak u glavu, atraktivan je pogodak, ali treba gađati najveću metu, a to su kod čovjeka prsa. Kod bočnog pogotka u tijelo dovoljan je jedan metak da te ubije jer on prolazi kroz pluća, srce i tek potom izlazi van. Medicina bilježi po tri, četiri pogotka u prsa, ako nije aorta ili srce da čovjek preživi, kaže Saša. Iako ovakve akcije svakodnevno uvježbava, srećom nikada nije morao koristio oružje pri zaštiti osoba. Ali je spreman poginuti na poslu.

Točno tako, vi ako ste preuzeli obavezu nekoga čuvati to podrazumijeva da ste spremni ako treba primit taj metak za njega, to je sastavni dio ovoga posla.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju