Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15. susreti domske djece

VIDEO: Snovi ovih klinaca su veliki...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca i mladež danas su vladali zagrebačkim Dugavama. Njih 200-tinjak iz cijele Hrvatske, uz roštilj i sportske aktivnosti, okupilo se na već tradicionalnim, 15. sportskim susretima domske djece. Uz popularnu alku, povlačenje užeta, nogomet, zabave nije nedostajalo.

Majkl iz Dječjeg doma A.G. Matoš u domu broji petu godinu. Kao odanom sportašu, druženja uz loptu, odmjeravanje snaga u stolnom tenisu i igri uma - šahu, mame osmijeh na lice. 'Družimo se, natječemo se, razvijamo sportski duh i zabavljamo se'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća u Novom Zagrebu Automobil na pješačkom prijelazu naletio na dijete, stanovnici kvarta ljutiti: "Ovuda auti jure kao ludi, a nema uspornika" Slika nije dostupna Sumnjičio političare Detektiv 'maknut' s istrage o zlostavljaju djece: 'Bilo je previše neugodno za mnoge ljude'

Dječji su domovi - pretrpani. Posvojenje je i dalje mukotrpan posao. Tek svako deveto domsko dijete nađe nove roditelje. I za odgajatelje u odgojnim domovima sve je više posla. Već tradicionalnim sportskim susretima zbližavaju djecu, rješavaju ih agresivnosti. 'Dolazi i do većeg samopouzdanja. Kroz te vandomske aktivnosti, nastojimo promijeniti njihov odnos prema sebi, njihove interese i navike i usmjeriti prema pozitivnim vrednotama', kazao je Božo Vrkljan, ravnatelj Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb.

'Na kraju se vide rezultati kad klinci izađu iz dječjeg doma i opet se vraćaju da kažu kako im je bilo dobro. Tada su više svjesni da ih je sport, na neki način, preodgojio', dodao je Ante Zubac, voditelj slobodnih aktivnosti u Dječjem domu A.G. Matoš. S njima se slaže i Rajko Hatlak iz Odgojnog doma u Ivancu. 'Pokušavamo toj djeci koja su kojekakve situacije prošla pružiti što više, da kad se vrate u društvo da im bude bolje'.

'Odgojni dom mi je pomogao da se smirim, da riješim probleme'

Alberto odbrojava 3 mjeseca u odgojnom domu. Kaže, itekako mu je pomogao. 'Da se smirim, da ne radim probleme. Sa svima se slažem, ništa mi ne fali. Imam tu još tri tjedna i onda sam gotov', kazao je Alberto koji se nalazi u Domu za odgoj djece i mladeži Zagreb.

Uloga odgajatelja je uloga stvoriti kvalitetne ljude provodeći što više vremena s djecom i slušajući njihove probleme. 'Naš moto trebao bi biti - razgovarati i razgovarati i nikad se ne umoriti od razgovora s djetetom. Ovo ovdje što se događa i svakidašnji rad treba biti usmjeren na obiteljsku atmosferu', kaže ravnatelj.

Snovi ovih klinaca su veliki. Uz sportske minute i vrijedne odgajatelje bliže su njihovu ostvarenju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene