Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pšenica je ove godine dobro rodila, a što je još važnije iznimne je kvalitete. Poljoprivrednici tvrde da u posljednjih 20 godina nisu proizveli tako dobru i kvalitetnu pšenicu.


Prošla je godina završila loše. Loše je počela i ova godina. Prave kiše u Slavoniji nije bilo mjesecima. I baš kad se činilo da ništa neće biti od usjeva - dar sa neba. Kišni travanj, svibanj i lipanj spasili su ljetinu. Pšenica je dobro rodila. Iznimne je kakvoće. Poljoprivrednici se nadaju i dobroj cijeni, između kunu i 30 i kunu i 40 za kilogram pšenice.

Vezani članci Slika nije dostupna Počela žetva pšenice, otkupna cijena nepoznata Slika nije dostupna I ministar Jakovina zadovoljan žetvom pšenice

"8 tona je prinos po hektaru", kaže poljoprivrednik Marijan Ivković. A to je čak dvije tone po hektaru više nego lani. "Kako je bila najavljena ona suša, godina je super ispala. U zadnje 3 do 4 godine nije bila takva kvaliteta pšenice", kaže Ivković.

Ni stariji poljoprivredici ne sjećaju se tako rodne godine. "Od postojanja hrvatske države nikada nije tako kvalitetna pšenica ušla u silose", kaže Stanko Zdravčević, Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Žetva je pri kraju, a silosi su dupkom puni. "Silos je pun. Ova je godina dobro rodila i nije nam stalo sve u silos", kaže Darko Vidović, Silos i mlin Ernestinovo. Pšenica je spremljena. Još se samo čeka cijena. "S cijenom još nismo išli, ali pretpostavvlja se 1,30 do 1,35 plus obračun kvalitete s obzirom na standard robe", kaže Vidović.

Ove godine ne bi trebalo biti natezanja s otkupnom cijenom. "Ne treba se sekirat za cijenu pšenice. Kvalitet se mora platiti i kvalitet će se platiti. Kod obračuna i završnih računa ona će završiti na 1,40", kaže Stanko Zdravčević, Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Pšenice će biti dovoljno za vlastite potrebe, a nešto će ostati i za izvoz. "Koliko je pšenica kvalitetna nema problema za izvoz u koje god države svijeta", kažu seljaci. Konačno, malo optimizma na hrvatskom selu. Još samo da novac za predanu pšenicu na vrijeme sjedne na seljačke račune.

A dobra je vijest da su, osim pšenice, u dobrom stanju i druge kulture - suncokret, kukuruz, šećerna repa. Ovo bi doista mogla ispasti dobra proizvodna godina. To pomalo vraća optimizam na selo. Od posljednjih 10 godina, čak sedam je bilo kriznih - jedne godine poplava, druge suša i to je značajno iscrpilo naše poljoprivrednike. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.