Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

VIDEO: Slavonski seljaci trljaju ruke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pšenica je ove godine dobro rodila, a što je još važnije iznimne je kvalitete. Poljoprivrednici tvrde da u posljednjih 20 godina nisu proizveli tako dobru i kvalitetnu pšenicu.

Prošla je godina završila loše. Loše je počela i ova godina. Prave kiše u Slavoniji nije bilo mjesecima. I baš kad se činilo da ništa neće biti od usjeva - dar sa neba. Kišni travanj, svibanj i lipanj spasili su ljetinu. Pšenica je dobro rodila. Iznimne je kakvoće. Poljoprivrednici se nadaju i dobroj cijeni, između kunu i 30 i kunu i 40 za kilogram pšenice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podrška selu Predsjednicu impresionirao kombajn od 300.000 eura Slika nije dostupna Poljoprivrednici zabrinuti Počela žetva pšenice, otkupna cijena nepoznata

"8 tona je prinos po hektaru", kaže poljoprivrednik Marijan Ivković. A to je čak dvije tone po hektaru više nego lani. "Kako je bila najavljena ona suša, godina je super ispala. U zadnje 3 do 4 godine nije bila takva kvaliteta pšenice", kaže Ivković.

Ni stariji poljoprivredici ne sjećaju se tako rodne godine. "Od postojanja hrvatske države nikada nije tako kvalitetna pšenica ušla u silose", kaže Stanko Zdravčević, Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Žetva je pri kraju, a silosi su dupkom puni. "Silos je pun. Ova je godina dobro rodila i nije nam stalo sve u silos", kaže Darko Vidović, Silos i mlin Ernestinovo. Pšenica je spremljena. Još se samo čeka cijena. "S cijenom još nismo išli, ali pretpostavvlja se 1,30 do 1,35 plus obračun kvalitete s obzirom na standard robe", kaže Vidović.

Ove godine ne bi trebalo biti natezanja s otkupnom cijenom. "Ne treba se sekirat za cijenu pšenice. Kvalitet se mora platiti i kvalitet će se platiti. Kod obračuna i završnih računa ona će završiti na 1,40", kaže Stanko Zdravčević, Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Pšenice će biti dovoljno za vlastite potrebe, a nešto će ostati i za izvoz. "Koliko je pšenica kvalitetna nema problema za izvoz u koje god države svijeta", kažu seljaci. Konačno, malo optimizma na hrvatskom selu. Još samo da novac za predanu pšenicu na vrijeme sjedne na seljačke račune.

A dobra je vijest da su, osim pšenice, u dobrom stanju i druge kulture - suncokret, kukuruz, šećerna repa. Ovo bi doista mogla ispasti dobra proizvodna godina. To pomalo vraća optimizam na selo. Od posljednjih 10 godina, čak sedam je bilo kriznih - jedne godine poplava, druge suša i to je značajno iscrpilo naše poljoprivrednike. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene