Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'A' umjesto 'o'

VIDEO Hrvatsko selo u kojem je jedno slovo učinilo veliku razliku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da jedno jedino slovo može činiti razliku, svjedoče mještani Radašinovaca kraj Zadra.

Radošinovci se više tako ne zovu. Umjesto „o" - dolazi „a". Selo je iz povijesnih razloga promijenilo ime, a stanovnici zbog jednog samoglasnika moraju - po nove isprave.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Digitalno selo VAŽAN PROJEKT Prvo digitalno selo: Budućnost je stigla i u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda suvremeni uzgoj pšenice

'Naziv mjesta je pogrešan. Ja otkad, od djetinjstva, u razgovoru s mojim roditeljima koji su porijeklom iz ovog sela, u razgovoru sa drugim ljudima, uvijek je naziv sela bio Radašinovci', rekao je Željko Bašić, stanovnik mjesta koje je promijenilo naziv.

Tako je i nekad bilo u dokumentima, pa se promijenilo. Gradsko vijeće Benkovca, kojemu selo pripada, odlučilo je da se za 300 stanovnika vraća staro ime.

Mještani jednog slavonskog sela uzeli su stvar u svoje ruke i evo što su sve napravili!

'Skoro 100 posto mještana se izjašnjava za ime Radašinovci. To je u njihovoj svakodnevnoj uporabi', kaže Mile Došen, predsjednik Mjesnog odbora Radašinovci, za Dnevnik Nove TV.

Ali nije ni na osobnim iskaznicama, ni vozačkim dozvolama, ni putovnicama. Pogreška je nastala prije 20-ak godina, kada je netko u birokraciji zamijenio slova i to je onda službeno ušlo u dokumente. Još od tada, kažu stanovnici, ovo je selo nosilo pogrešno ime.

U prometu još više čuda. Malo piše Radašinovci. Pa malo Radošinovci. Velika zbrka u malom selu. 'To je isto kao da se Zagreb zove Zegreb? -Da, tako nešto. Tako nešto. Samo u Zagrebu bi se prije reagiralo', kaže Bašić.

Eh, što ti je selo! U kojem je nakon 20 godina jedno slovo - učinilo veliku razliku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene