Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da jedno jedino slovo može činiti razliku, svjedoče mještani Radašinovaca kraj Zadra.


Radošinovci se više tako ne zovu. Umjesto „o" - dolazi „a". Selo je iz povijesnih razloga promijenilo ime, a stanovnici zbog jednog samoglasnika moraju - po nove isprave.

Vezani članci Razbijeni prozori zadarskog SDP-a ''Kampanja je počela'': Netko je kamenjem porazbijao prozore prostorija SDP-a, pozvana policija Šminka (Foto: izismile.com) - 16 Ne trebaju im aplikacije za potpunu promjenu izgleda, dovoljna im je šminka

'Naziv mjesta je pogrešan. Ja otkad, od djetinjstva, u razgovoru s mojim roditeljima koji su porijeklom iz ovog sela, u razgovoru sa drugim ljudima, uvijek je naziv sela bio Radašinovci', rekao je Željko Bašić, stanovnik mjesta koje je promijenilo naziv.

Tako je i nekad bilo u dokumentima, pa se promijenilo. Gradsko vijeće Benkovca, kojemu selo pripada, odlučilo je da se za 300 stanovnika vraća staro ime.

Mještani jednog slavonskog sela uzeli su stvar u svoje ruke i evo što su sve napravili!

'Skoro 100 posto mještana se izjašnjava za ime Radašinovci. To je u njihovoj svakodnevnoj uporabi', kaže Mile Došen, predsjednik Mjesnog odbora Radašinovci, za Dnevnik Nove TV.

Ali nije ni na osobnim iskaznicama, ni vozačkim dozvolama, ni putovnicama. Pogreška je nastala prije 20-ak godina, kada je netko u birokraciji zamijenio slova i to je onda službeno ušlo u dokumente. Još od tada, kažu stanovnici, ovo je selo nosilo pogrešno ime.

U prometu još više čuda. Malo piše Radašinovci. Pa malo Radošinovci. Velika zbrka u malom selu. 'To je isto kao da se Zagreb zove Zegreb? -Da, tako nešto. Tako nešto. Samo u Zagrebu bi se prije reagiralo', kaže Bašić.

Eh, što ti je selo! U kojem je nakon 20 godina jedno slovo - učinilo veliku razliku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook