Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijeka 'pokleknula' pred hladnoćom

VIDEO: Sante leda prekrile moćni Dunav!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Goleme sante leda plutaju Dunavom u Baranji, a dugotrajne niske temperature na sjeveru Europe zaslužne su za ovaj rijetko viđen fenomen, jer Dunav se uspije zalediti tek svakih 25 godina!

Moćni Dunav ipak je pokleknuo, jer niske temperature zaledile su četvrtinu površine rijeke, a brodovi plove otežano. 'Ledene sante su do 20 centimetara debljine. Ne mogu oštetiti brodove, no led je prekrio 25 posto rijeke i veći je problem niži vodostaj', tvrdi Ivica Nađ iz Hrvatskih voda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio DHMZ Sve miriše na - snijeg? Vraća nam se prava zima: Problemi u prometu, poplavljene rive, olujni vjetar i hladnoća Slika nije dostupna Nije greška E to se zove zima: U Rusiji izmjereno -46 Celzijevih stupnjeva!

Zaleđene su i baranjske stajaćice, a mještani su se vratili u neka davna vremena. Iako se hodajući po zaleđenom Dunavu igramo sa životom, malo tko se može pohvaliti da je hodao po površini Dunava. Dežurne službe u stanju su pripravnosti, a led iz Mađarske može 'u posjet' svakog trena. 'Mora 6-7 dana temperatura biti ispod 7 stupnjeva Celzija, a tada Dunav pokrivaju ovakve sante leda', pojasnio je Nađ.

Ledolomci na Dunav nisu isplovili punih 25 godina, no potraju li ove iznimno niske jutarnje temperature, brodovima će morati osiguravati put.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene