Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Čiovu kod Trogira pune ruke posla imaju dvije zaštitarske tvrtke, angažirali su ih bogati Mađar i Rus koji se bore za vlasništvo nad vilom Sanda.


Hrvatski vlasnik Milan Vukelić prvo je vilu prodao mađarskom kupcu, a kad on nije isplatio ništa osim kapare, vlasnik je odustao od njega i prodao vilu kupcu iz Rusije koji je isplatio dva milijuna eura. No, Mađar ne odustaje pa Rus ne može u kuću za koju je dao čitavo malo bogatsvo.

Vezani članci Otvoren most Čiovo (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell) - 1 Most Čiovo i službeno otvoren, lokalno stanovništvo slavi i konačni kraj prometnih gužvi Na gradilištu čiovskog mosta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik Nove TV na gradilištu mosta Čiovo: Montiran posljednji dio konstrukcije, Trogirani odahnuli: "Lipo ga je vidit'"

Ruski kupac stigao je iz Rusije samo kako bi preuzeo kuću i kaže kako nisu provalili nego samo ušli jer su vrata bila otvorena. Intervenirala je policija, a i mještani negoduju zbog cijele situacije. Hrvatski vlasnik Milan Vukelić kuću je još 2005. godine prodavao Mađaru Zoltanu Joszefu koji je dao samo 150 tisuća eura kapare, a ostatak ugovorno obvezao platiti kada mu prodavatelj sudski raščisti papire za zemljište kuće.

Za Hrvata kuća je prodana i priča završena

No, to nije išlo pa Vukelić 2008. odustaje od Mađara i kuću prodaje Rusu Vladimiru Đikoviću. Rus je Vukeliću za kuću platio dva milijuna eura, no Mađar tvrdi da njegov ugovor nikada nije raskinut i ne prepušta mu kuću. Rus ne želi istupati u medijima i ističe da je u Rusiji u predsjedništvu velike udruge banaka. No, iznimno je ljut što ga ne štiti hrvatska država jer je, kako kaže, platio dva milijuna eura. Sasuo malo bogatstvo, a ne može u kuću i spava u hotelu. Sud godinama rješava slučaj i Mađar Joszef je dojurio u Hrvatsku kada je čuo da je Rus došao zauzeti kući.

'Ja želim Vukeliću isplatiti ostatak novca za kuću, no tražim da Vukelić ispuni ugovor, da se zemlja na kojoj je kuća imovinsko pravno riješi', kaže Jozsef. Malo dalje prodavatelj Vukelić ima drugu kuću u kojoj nitko ne otvara vrata i ne želi razgovarati. Što se njega tiče, kuća je prodana i to je to, slučaj je gotov. A Rus i Mađar će izgleda i dalje jedan drugome dovoditi zaštitare, skidati brave i čekati da sud presudi tko je u pravu.