Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet na provjeri

Policija ponovno pala na prometnom bontonu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pričaju na mobitel u vožnji, skreću bez žmigavca, voze se žutom trakom, pretječu preko pune crte, to je rezime našeg dana provedenog na cesti sa skrivenom kamerom. Ali u središtu našeg objektiva nisu bili nesavjesni građani, već policajci!

Oni koji bi trebali provoditi zakon i sami ga krše. Iz MUP-a su ekspresno reagirali na naš prilog, demantirali, govorili o sankcijama, a što se doista dogodilo? Na cestu smo izašli i 6 mjeseci poslije. Pogledajte što smo snimili! Krajem prošle godine odlučili smo provjeriti prometnu kulturu građana. Otišli smo na ulice gdje su gužve svakodnevna pojava. Postavili kameru, čekali i gledali hoće li vozači kršiti propise. Rijetko tko se veže sigurnosnim pojasom, nitko ne oklijeva javiti se na telefon. Prometna traka namijenjena samo za javni prijevoz koristi se kao da je dio redovnog prometa. Često se prolazi kroz crveno svjetlo.

Pročitajte i ovo Zastoj prometa na križanju Savska-Vukovarska zastoji i gužve FOTO Kaos u prometu u Zagrebu: Tramvaj iskliznuo iz tračnica Prometna nesreća u Zagrebu - 1 Hitne službe na terenu VIDEO/FOTO Prometna nesreća u Zagrebu: Automobil završio na krovu

Rezultati su nažalost očekivani, građani općenito ne poštuju prometne propise. Međutim poražavajuće je što je prometna kultura u Hrvatskoj toliko niska da je i policija, koja bi trebala biti primjer građanima, prekršila velik broj prometnih propisa. Nisu bili vezani, pričali su na mobitel, nisu im radila svjetla.

'Policija bi trebala poštivati i prometne propise i pokazati svim sudionicima u prometu potrebu poštivanja tih prometnih propisa', ističe za magazin Provjereno Rajko Horvat, bivši načelnik odjela prometne policije. 'Dok obavljaju svoje nekakve redovne zadaće i kreću se u nekakvom redovnom režimu prometa onda jasna stvar da moraju poštivati sva ograničenja kao i svi drugi građani', dodaje Darko Grac iz MUP-a.

Pravila igre su jasna

Razlog zašto svi pa i policija moraju poštovati prometne propise vrlo je jasan! 'Većina takvog neodgovornog ponašanja sudionika i rezultira samim događanjem prometnih nesreća', ističe Grac. Čini se da se s time ne slaže policajac koji vozi službeno vozilo s neispravnim prednjim svjetlom, a uz to nije vezan sigurnosnim pojasom.

Takvi prekršaji su izgleda česti jer smo ubrzo naišli na vozilo kojem nije radilo stop svjetlo. Policija će zaustaviti i kazniti vozača koji nije vezan, a oni sami često krše to osnovno pravilo. Policijski službenici dobro znaju zašto se treba vezati! Podsjetimo, osnovna je zadaća policije osigurati poštivanje prometnih propisa i uvesti red u prometni kaos i bezvlađe.

Policija bi trebala poštivati i prometne propise i pokazati svim sudionicima u prometu potrebu poštivanja tih prometnih propisa <b>Rajko Horvat</b>, bivši načelnik odjela prometne policije 'Samim tim ponašaju se puno odgovornije poštuju prometna pravila prometne propise, a zbog toga i manje sudjeluju u prometnim nesrećama nego većina drugih građana', smatra Grac. Pravila igre su jasna, zakon je jednak za sve. Odvjetnik Mario Klokočovnik objasnio je kako postoje točno određene situacije kada se zakon o sigurnosti u prometu ne primjenjuje na policijska vozila.

'Kada takva vozila daju bilo svjetlosnim bilo zvučnim signalima upozorenje drugim sudionicima da oni u tom smislu koriste svoje pravo prolaska na prometnicama, onda se na njih ne mogu primjenjivati odgovarajuće odredbe o zabrani', kaže odvjetnik Klokočovnik.

Tada i samo tada policija može raditi prekršaje poput prolaska kroz crveno, korištenja mobitela ili voziti se trakama koje su namijenjene za vozila javnog gradskog prijevoza. Ali ponavljamo, samo u krajnjoj nuždi s upaljenim sirenama.

Policija uputila demantij

'Svaka takva zakonska iznimaka je odstupanje od pravila svako odstupanje treba onda tumačiti restriktivno, prema tome ono se doista može upotrebljavati i koristiti samo iznimno u iznimnim prilikama kada to zakon propisuje', naglašava Klokočovnik.

Međutim, čini se da policajci koje smo mi snimali baš i nisu u iznimnoj situaciji, odlučili su skratiti put vozeći se po tramvajskoj pruzi posred Zagrebačkog glavnog kolodvora. Neki se parkiraju gdje žele, prestrojavaju bez žmigavaca, voze po traci namijenjenoj javnom prijevozu. Ipak oni su policija, tko im išta može. Policija će zaustaviti građane koji razgovaraju na mobitel tijekom vožnje, sigurno jedan od češćih uzroka prometnih nesreća.

Nekoliko dana nakon emitiranja našeg priloga policija je pokušala popraviti narušeni ugled i demantirati tumačenje zakona odvjetnika Maria Klokočovnika. 'Većina prikazanog u prilogu emisije Provjereno od 2. listopada 2009. koji se odnosi na policiju nije točno. Naime čl. 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) propisano je da se na vozila policije iako nemaju uključenu 'rotaciju' i 'sirenu' ne primjenjuju sljedeće odredbe, odnosno da nije prekršaj: ograničenje brzine, prelaženje iz trake u traku (slalom vožnja), poštivanje prometnih znakova, zabrana zaustavljanja i parkiranja i zabrana upotrebe mobitela uz korištenje ruku', priopćeno nam je u demantiju iz MUP-a.

Policajci zbog činjenja prometnih prekršaja odgovaraju kao i svi ostali građani, dok za grubo kršenje prometnih propisa mogu odgovarati i disciplinski, dodaje se u priopćenju.

Poražavajući rezultati i nakon devet mjeseci

Pitali smo se imamo li doista zakon koji dopušta policiji da u ovoj državi radi gotovo sve što poželi? Odvjetnik se sam ponudio pojasniti zakon policiji, jer smatra njihov demantij samo je pokušaj da spase obraz.

'Smatram da NovaTV u svom prilogu nije netočno prenijela činjenice niti izjave sudionika koji su u tome davali izjave', istaknuo je naš odvjetnik. U našem prvom prilogu čak je i policija vrlo jasno rekla kako bi se trebala ponašati u prometu. Devet mjeseci kasnije odlučili smo ponovno izaći na ulice i provjeriti koliko su se policijski službenici promijenili i pridržavaju li se prometnih propisa koja provode.

Umjesto opravdavanja očitih prekršaja svojih djelatnika policija je trebala priznati kada griješi i biti bolji primjer građanima. Nadali smo se da će biti tako. Međutim rezultati su ponovno bili poražavajući. Mnogi policajci nisu bili vezani.

I dalje su u vožnji koristili mobitel. Skretali su i prestrojavali se bez korištenja žmigavaca. Neki su kratili put vozeći se u traci za javni prijevoz, iako postoji prometni znak na kojemu jasno piše da je samo za tramvaj, autobus i taxi.

'Zakon o sigurnosti prometa na cestama u ovom prethodnom periodu ostao je potpuno nepromjenjiv u pogledu obveza i dužnosti sudionika u prometu', ističe Klokočovnik. Zakon je isti, a ista je i prometna kultura naših plavaca. Nitko ne želi vidjeti prometne nesreće koje se svakodnevno događaju na cestama. A sudjeluju svi, i građani i policija. S obzirom da čuvari reda nemaju osjećaj odgovornosti i ne shvaćaju da bi trebali služiti kao primjer, naše kamere će i dalje biti usmjerene prema njima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene