Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog sve češćih napada

VIDEO: Pokazna vježba kako se obraniti od gusara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Šibeniku nešto dosad neviđeno. Vježba obrane od gusara namijenjena pomorcima koji su sve češće žrtve njihovih napada. U Adenskom zaljevu gdje ih se najviše događa, pirati su naoružani do zuba. Što mogu pomorci?

Voda je uvjereni su iskusni pomorci, najčešće jedini izvor obrane protiv pirata. Vodeni šmrkovi moraju ih spriječiti kako bi uopće podigli oružje prema posadi. 'Nakon ovakvog šmrka, pirat teško može podignuti pušku', objašnjava jedan od pomoraca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

Posada, tvrdi kapetan ne smije živjeti u zabludi da će voda pobijediti vatru. No, pirati neće odmah pucati. Njima je u interesu živa posada i ucjenjivanje svjetskih diplomacija. I tu je šansa posade. Približavanje NATO-vih snaga, znači da je opasnost prošla. 'Danas piratstvo u prostoru Adenskog zaljeva i na obalama Somalije postaje svjetski problem', dodaje pomorski kapetan Gordan Baraka.

Trenutno je zarobljeno 70 svjetskih brodova. Naoružani uglavnom vodenim šmrkovima i mrežama danas u svjetskim morima plovi oko 60 tisuća brodova. Najopasnije je u Adenskom zaljevu, u Somaliji. Iskusni pomorci to znaju. Danas pirati žele samo novac. U somalskim vodama nedavno je napadnut brod zadarske Tankerske plovidbe. I obranjen vodenim šmrkovima. Četiri hrvatska pomorca već su danima u rukama pirata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene