Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srdačan doček

VIDEO: Zagrljaji u Smederevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastala se s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i slovenskim premijerom Borutom Pahorom u Smederevu.

Srbijanski predsjednik dočekao je prvo premijera Pahora, a odmah potom i premijerku Kosor. Nakon zajedničkog fotografiranja, troje čelnika, koji nisu davali izjave, uputilo se na zajednički sastanak. To će biti drugi takav sastanak visokih dužnosnika triju država nakon raspada bivše Jugoslavije, nakon što je prvi održan početkom ožujka 2010. u slovenskom gradiću Ptuju.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

>> Kosor, Pahor i Tadić osnovali osobnu trilateralu

Tadić se odmah dotaknuo teme potjernica za osumnjičenim osobama za ratne zločine. 'Hrvatska i Srbija se suočavaju s iskušenjem vezanim za optužnice za ratne zločine, za sudske procese koje su vodile u prošlosti i one koji će se voditi u budućnosti. Jedno je nedvosmisleno, a to je da svi koji su odgovorni za ratne zločine moraju odgovarati', poručio je Tadić.

'Srpsko ministarstvo pravde najavilo je reviziju svih potjernica koje je Srbija raspisala za osumnjičenima za ratne zločine. To će biti napravljeno na osnovu izvještaja tužiteljstva za ratne zločine, kojemu je zadatak provjeriti sve dokaze protiv osumnjičenih, koje su prikupili nekadašnji vojni sudovi', pojasnio je Tadić.

Nastup na trećim tržištima

Srpski predsjednik rekao je nešto i o donatorskoj konferenciji, koja se treba održati u rujnu ove godine. 'Donatorska konferencija treba riješiti pitanje izbjeglica, čime se obuhvaćaju sve ugrožene kategorije izbjeglica koje nisu stambeno zbrinute, ali na taj način rješavamo jedan problem koji je posljedica rata, koji smo naslijedili u dobroj volji, da brinemo o ljudima, kao i da smanjimo političke nesporazume između naših zemalja (Srbije i Hrvatske)', poručio je Tadić.

Dogovoren je i zajednički nastup na trećim tržištima, koji bi mogao otvoriti i nova radna mjesta, a suradnja bi obuhvaćala drvnu, automobilsku, građevinsku, prehrambenu i strojnu industriju. Tadić smatra kako upravo tu leži pravi potencijal za sve tri zemlje. Tadiće je na kraju svojeg govora istaknuo kako odnos Hrvatske, Srbije i Slovenije postaje i primjer drugima u regiji.

Pitanje nestali za Kosor je 'nulto pitanje'

Hrvatska premijerka Kosor počela je govor rekavši kako će hrvatska učiniti sve potrebno da se nedavni slučaj Tihomira Purde ne ponovi i u budućnosti. nakon toga osvrnula se na gospodarsku suradnju između triju zemalja.

'Dakako da smo kao primjer dobre suradnje istaknuli, ja to činim i sada, uspostavu tvrtke Kargo 10, kojom smo omogućili povećanje prometa na tom željezničkom koridoru. Naš zajednički kapacitet će biti 25.000 vagona, koje ćemo moći upotrijebiti u realizaciji tog projekta', rekla je Kosor.

Potvrdila je i Tadićeve riječi o proširenju suradnje na automobilsku i građevinsku industriju. Kosor se osvrnula i na pitanje nestalih osoba i ocijenila ga 'nultim pitanjem' za hrvatsku vladu, u koje će se i dalje ulagati maksimalan napor.

Pohor pozdravio susret

Slovenski premijer Pahor pozdravio je dialog Beograda i Prištine. Taj dogovor pokazuje kako sve vodi prema mirnom rješenju pitanja Kosova, i pokazuje da su takve stvari moguće i kod škakljivih i vrlo delikatnih pitanja. Pokazuje da se i vrlo ozbiljni problemi daju riješiti u dobroj vjeri i razgovoru.

Zadovoljan da smo se dogovorili da će svi pravosudni ministri iz svih država inicijative Brdo, do 5. travnja biti na Brdu da bi pričali kako se boriti protiv međunarodnog i organiziranog kriminala od Slovenije do Albanije.

'Pristup nove države u EU je političko pitanje. Siguran sam da će Hrvatska završiti pregovore u lipnju', rekao je Pahor. Prijateljstvo, vjerovanje i povjerenje bitni su za rješavanje zapletenih međunarodnih odnosa, zaključio je Pahor.

Popodne sastanak Kosor s Mirkom Cvetkovićem

Sastanak Kosor, Pahora i Tadića prate brojni novinari iz triju država, kojih, prema neslužbenim informacijama, ima oko 150.

Premijerka Kosor boravak u Srbiji nastavit će popodne u vladi Srbije, susretom sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, nakon čega bi trebala posjetiti hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu te se tamo susresti sa predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji.

To će biti njihov drugi sastanak, nakon što je prvi neformalni sastanak održan početkom ožujka 2010. godine u slovenskom gradu Ptuju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene