Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritizirao šefa EK

VIDEO Picula Barrosu: Niste ni spomenuli Hrvatsku, a trebali ste!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula kritizirao je predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa jer je u svoj govor o stanju EU nijednom riječju nije spomenuo novu članicu Hrvatsku.

U raspravi, koja se danas u Europskom parlamentu razvila nakon govora predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa o stanju Europske unije, sudjelovao je i hrvatski eurozastupnik Tonino Picula.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Govor o stanju EU Barroso: Oporavak EU je na vidiku, ali jedna lasta ne čini proljeće Slika nije dostupna Barroso o Thatcher 'Pamtit ćemo je po doprinosima i rezervama prema EU, ali bila je velika državnica'

On je kritizirao Barrosa jer u 45-minutnom govoru ni jednom riječju nije spomenuo proširenje EU ni Hrvatsku, koja je 1. srpnja postala nova članica. Istaknuo je da o Hrvatskoj spomena nije bilo ni u lanjskom Barrosovom govoru, a u to je vrijeme Lijepa naša s Europom okončala pregovore.

'Trebali ste [spomenuti Hrvatsku] jer je ona prva zemlja koja je ušla u Uniju nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, što je zajednički uspjeh same Hrvatske, institucija EU i, svakako, vaše Komisije', rekao je Picula Barrosu, pojašnjavajući zašto misli da je jedna od tema njegova govora trebala biti i Hrvatska.

>> Barroso: Oporavak EU je na vidiku, ali jedna lasta ne čini proljeće

Picula je istaknuo uvjerenje da će hrvatski primjer dokazati kako proširenje Unije na Hrvatsku olakšava traženje europskog rješenja i za regionalne napetosti budući da situacija na jugoistoku Europe ostaje i dalje složena.

Dotaknuo se i utjecaja ulaska Hrvatske u EU na regiju te izrazio želju da do iduće godine, kada se obilježava stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, države na jugoistoku kontinenta budu još jasnije na putu članstva u Uniju. 'Jedino se tako mogu zaista otkloniti posljedice sukoba koji su tijekom prošlog stoljeća toliko koštali ne samo taj prostor, nego cijelu Europu', kazao je Picula.

Svoj je govor završio podsjećanjem Barrosa kako se u travnju ove godine retorički odrekao drastične politike odricanja. Pritom je izrazio osobni dojam da je europska politika, unatoč tome, ostala jednostrana, da se nastavlja naglašavati tržište i monetarna dimenzija, a zapostavlja socijalna politika i politika zapošljavanja.

'Visoka nezaposlenost mladih, žena i starijih radnika, potpuno je izmijenila strukturu zaposlenosti u velikom dijelu Unije. Statistički podaci pokazuju da će svaka nova europska generacija biti manje zastupljena u trajnom zapošljavanju od generacije prije nje. Dakle, i u Europskoj godini građana, građani ostaju suočeni s ozbiljnim europskim socijalnim i gospodarskim neizvjesnostima. To je opomena svima, ali Vi ste među najodgovornijima', poručio je Picula predsjedniku Europske komisije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene