Obavijesti Pretražite Navigacija
Bilo je i nezadovoljnika

VIDEO: Otvorena riječka obilaznica u punom profilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječka obilaznica u punom profilu autoceste, dionica između Diračja i Orehovice danas je puštena u promet, a na prigodnoj ju je svečanosti u promet pustila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Ukupna duljina dogradnje južnog kolnika obilaznice Rijeke, dionice čvor Orehovica-čvor Diračje duljine je 8,85 kilometara, a zajedno s priključnim cestama 9,6 kilometara. U te je radove uloženo više od milijardu kuna, a radovi na dionici na kojoj trećina otpada na objekte trajali su 23 mjeseca. Riječku je obilaznicu na čvoru Rujevica svečano otvorila premijerka Kosor koja je istaknula da je i taj projekt dokaz da nije važno tko pripada kojoj stranci ili političkom usmjerenju nego je važno da Vlada u suradnji s općinama, gradovima i županijama ostvaruje važne projekte za građane, gospodarstvo i budućnost zemlje.

Pročitajte i ovo Vojko Obersnel (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Zbog izazivanja prometne nesreće Obersnel: "Pročelnica Vera Begić Blečić bit će suspendirana do završetka istrage" Slika nije dostupna Dvije prometne nesreće CRNA NOĆ U sudaru automobila i naletu vlaka poginula jedna osoba, dvije ozlijeđene

Pritom je napomenula da je grad Rijeka među gradovima koje je tijekom svog mandata najčešće posjećivala. S danas otvorenom obilaznicom Hrvatska ima 1.246 kilometara autocesta i poluautocesta, kazala je Kosor. Obraćajući se nazočnima na svečanosti otvorenja riječke obilaznice, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta naglasio je da je riječ o jednoj od najtežih i najzahtjevnijih za gradnju te najskupljih prometnica u Hrvatskoj, kao i da je ona Rijeci bila nužna. Okupljene su pozdravili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a prometnicu je blagoslovio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Obraćanje gradonačelnika Obersnela riječki aktivist iz udruge Riječki ekološki pokret popratio je vikanjem i pogrdnim riječima pa su ga zaštitari izgurali iz šatora gdje se održavala svečanost. Razlog protesta je, kako aktivist pojašnjava u tekstu koji je podijelio novinarima, navodna Obersnelova krivica što nisu izgrađena još dva čvora na obilaznici koja su po planu tu trebala biti. Na dionici čvor Orehovica-čvor Diračje su četiri tunela, dva vijadukta i most Rječina, dva nadvožnjaka i jedan podvožnjak, a uz obilaznicu su izgrađeni bukobrani u ukupnoj duljini od 10,5 kilometara.

Na dijelu novog južnog kolnika između vijadukta Mihačeva Draga i nadvožnjaka Kozala umjesto bukobrana u obliku zidova sagrađena je čelična tunelska konstrukcija duljine 352 metra koja je djelimično obložena solarnim panelima koji čine solarnu elektranu instalirane snage 30 kilovata. Obilaznicu je projektirala tvrtka Rijekaprojekt, a radove je obavljala poslovna udruga u kojoj su tvrtke Hidroelektra Niskogradnja, Konstruktor Inženjering, Viadukt i Strabag. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene