Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljetne opasnosti vrebaju

VIDEO Oprez! Sezona opasnog pauka je na vrhuncu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona ljetnih opasnosti u prirodi na samom je vrhuncu. Najveći oprez potreban je zbog poskoka, ali i crnih udovica. U dijelu zadarskog zaleđa vlada prava najezda.

U zadarskoj, kao i većem dijelu jadranskih bolnica, samo je jedan protuotrov. Situacija bi se, obećavaju nadležni, trebala popraviti tijekom idućeg tjedna, kada bi trebale stići nove količine dostatne za cijelo ljeto. Crna udovica razmnožila se u velikom broju. Najviše je ima na poljoprivrednim površinama. Tijekom vrućih ljetnih dana ne treba zaboraviti ni na opasnost od zmija i insekata.

Pročitajte i ovo Ilustracija porast broja poskoka i ljutica Zmije otrovnice migrirat će uslijed klimatskih promjena, a zemlje nisu pripremljene Slika nije dostupna A trebale su biti cipele Nevjerojatno otkriće na carini: Pune kutije zmija, paukova i škorpiona

>> Oprez! Ove godine rekordan broj komaraca, stršljena, krpelja...

Bez rukavica ne valja ići upolje. U polju Zdravke Smokrović, crne udovice su na svakom koraku. 'Znam ja po paučini, znam je po, po njezinom izgledu', kaže ona. Bilo ih je i dosad, ali ovog ljeta u Ravnim kotarima je prava najezda. 'Ima ih puno. Više nego ikada', ističe Zdravka.

Sezona opasnog pauka na samom je vrhuncu. A s njom i mogućnost ugriza. 'Javlja se jaka bol. Ta bol je gotovo nepodnošljiva i ona traje 2 do 3 dana intenzivno, veoma jako', pojašnjava infektolog Boris Dželalija.

Nenad Čulina, pak, pamti opasnost od poskoka. I to na kućnom pragu. Najotrovnija zmija u Hrvatskoj, ugrizla ga je dvaput. Zdravstvene posljedice, tvrdi, osjećao je 2 godine. 'Nevjerojatno kako boli nakon 2 sata, 3, kad sam ja primio protuotrov. Vi znate kad šugaman stavite na tu nogu. Kad vam je mokar, a nakon 10 minuta suh. Onda znate koja je to temperatura', opisuje on.

'Za otrov zmije, u ovom slučaju, poskoka možemo kazati da je smrtonosan. Zasigurno može dovesti do smrti ako se ne dobije odgovarajući protuotrov', ističe naš infektolog.

Tijekom boravka u prirodi ne treba zaboraviti ni na insekte. Stršljeni, ose i pčele sada su najaktivniji. Bez opreza i zaštite, priroda može biti itekako opasna.

Ako ne na prirodu, utjecati se može na odgovorno ponašanje. Primjerice, u planinama. Zbog povećanog broja intervencija proteklih dana, iz Gorske službe spašavanja upozoravaju na pridržavanje pravila kretanja u planinama, ali i važnost pripreme i korištenja zaštitne opreme.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene