Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Novinari izviždali predsjednika Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tristotinjak novinara, uz podršku građana, oporbenih političara i sindikalnih čelnika te nedavno pretučenih Igora Rađenovića i Josipa Galinca, prosvjedovalo je pred Kamenitim vratima zbog neučinkovitosti policije u otkrivanju naručitelja i izvršitelja brutalnog napada na novinara Dušana Miljuša.

U jednom trenutku skupu se na poziv jednog od novinara pridružio predsjednik Mesić kojeg su prosvjednici izviždali. 

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

Mesić je dao izjavu za medije u kojoj je rekao kako policija dobro radi svoj posao, ali kako postoji dio građanstva koji nije zadovoljan stanjem sigurnosti.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka kaže kako nije znao da će se prosvjednicima pridružiti predsjednik Mesić. 

'Svaka potpora je dobrodošla, ali politizacija novinarskog prosvjeda je nepoželjna', kaže Duka.

Na pitanje je li predsjednik Mesić doveden uz blagoslov HND-a Duka je pojasnio kako je predsjednika doveo kolega koji inače nije član HND-a. 

Dijelu novinara koji su sudjelovali u prosvjednom skupu neshvatljivo je kako je netko mogao dovesti predsjednika na skup u kojem se suprostavljaju institucijama i sustavu, a on je upravo dio toga. 

Izaslanstvo HND-a odbilo je sastanak kod premijera Sanadera jer ne žele politizaciju, a još se jednom ograđuju stavova političara koji su se pojavili na skupu.

Novinari gotovo svih redakcija na prosvjedu, koji je Hrvatsko novinarsko društvo organiziralo na Dan policije, točno tri mjeseca nakon napada na Miljuša, nosili su majice s poruka vlasti poput - 'Država i mafija, brak iz računa', 'Novinar, jedinica za nesigurnost' i 'Mala zemlja za velike batine'.

Sa stražnje strane istaknuta su imena pretučenih Miljuša, Galinca i Rađenovića, ali i maloljetnog Luke Ritza koji je umro od posljedica vandalskog napada. Preminuloj žrtvi huligana predstavnici HND-a na Kamenitim su vratima zapalili svijeću.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka poručio je da je rijetkost u svijetu da policija ne može otkriti niti jednog napadača, što je 'zastrašujuća poruka'. Podsjetio je da je prošlo dva mjeseca otkako je premijer Ivo Sanader ministru unutarnjih poslova poručio da je 'gadljivo' što se ne mogu otkriti napadači na Miljuša. 

U sigurnosti koju vlast i policija moraju osigurati nema mjesta cenzuri, ni autocenzuri koja je vrlo pouzdan način da se dugotrajno novinarski preživi Zdenko Duka 'Dva mjeseca kasnije sve je to još gadljivije', kazao je Duka, ističući da se 'kompromitirani ministar Rončević' unatoč svemu 'izvrsno drži'.

'Da je policija uložila barem deset posto napora koliko je svojedobno potrošila na prisluškivanje i praćenje novinara sigurni smo da bi napadači na kolegu Miljuša bili davno otkriveni', ustvrdio je novinar Drago Hedl koji se i sam godinama susretao s brojnim prijetnjama.

Podsjetio je da je krajem prošlog desetljeća za samo nekoliko dana pronađen muškarac koji je đžipom ispred HNK gazio maćuhice, što je izazvalo gnjev 'državnog poglavar'. Ne želimo vjerovati da je cvijeće u ovoj državi važnije od novinara, kazao je Hedl.

Između govora glumica Urša Raukar čitala je djelove hrvatskog Ustava i UN-ove deklaracije o ljudskim pravima, ističući najveće vrednote poput slobode, jednakosti i vladavine prava.

Pretučeni Galinec i Rađenović kazali su da su na skup došli kako bi podržali novinare, ali i potaknuli vlast na promjenu stava te učinkovitije djelovanje policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene