Nepodmireni krediti, neplaćene režije i minus u alarmantnom crvenom stavke su koje vode do zapljene i dražbe. Novinar Provjerenog proveo je dan s ljudima koji provode ovrhe i utjeruju neplaćene dugove.


Obitelj u Belom Manastiru na temelju sudske odluke trebala se iseliti iz stana. Kada su sudski izvršitelji došli, obitelj je polila stan benzinom i zapalila ga. 

Vezani članci Slika nije dostupna Tvrtkama se opraštaju dugovi, a ovim ljudima se kuća prodaje na dražbi! Slika nije dostupna Od 1. siječnja na vrata dužnika kucat će javni ovršitelji

Obitelj iz Zagreba mora na ulicu. Ni suzama ni činjenicom da nemaju kamo neće zadržati stan. 

Ovakve priče svakodnevica su za Stjepana Svećnjaka, sudskog ovršitelja iz Krapine koji taj posao radi cijeli život.

U svojoj praksi imao je dva slučaja oduzimanja djece, iseljavanje iz stana dogodi se dva-tri puta na godinu, najčešći su slučajevi kada se ovrha provodi zbog neplaćanja režija i kredita pri čemu nastaje dugovanje banci.

Kad netko ne podmiri dug, na Stjepanu je da sazna u kakvoj je osoba trenutno financijskoj situaciji. Ako ima novca, problem je riješen, a ako nema, Stjepan radi popis svih vrijednosti u kući. Popisu vrijednosti najpodložnija je tehnika.

Bitno je naglasiti da sudski ovršitelji ne smiju uzeti ništa što ugrožava osnovne uvjete života. Tako se ne smije uzeti krevet, jer  bi osoba morala spavati na podu, četveročlanoj obitelji može se uzeti stolica, ali samo u slučaju da ih imaju više od četiri, ne smije se uzeti stol, jer ne bi imali gdje jesti. Ako sudski izvršitelj obitelji uzme televizuju, ne smije im uzeti i radio, jer onda ne bi imali niti jedno sredstvo informiranja. 

Nekoliko primjera sudske ovrhe  i detalje o radu izvršitelčja pogledajte u priloženom video prilogu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju