Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učestali susreti

VIDEO: Nove snimke sredozemne medvjedice kod Pule

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sredozemna medvjedica sve se češće viđa oko rta Kamenjak kod Pule. Razmišlja se i o tome da ovaj strogo zaštićeni tuljan toplih mora, kako je nazivaju, postane i dio turističke ponude Istre. Donosimo ekskluzivne snimke podmorskog života ovog morskog sisavca.

Medvjedica u moru kod Pule živi već 12-tak godina, ali intenzivnije ju viđaju u posljednje vrijeme i takav se susret ne zaboravlja. 'Susret s medvjedicom doživjela sam otprilike prije mjesec i pol dana. To je jedan poseban doživljaj, teško je opisati emocije. Životinja se ponaša kao da je pripitomljena domaća, imaš osjećaj da ti se smiješi', kaže Marina Fabris. Medvjedica u okruženju gotovo nedirnute prirode bila bi doista posebna injekcija hrvatskom turizmu.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice

'To je jedan edukativni, znanstveni turizam i moram priznati da smo na pragu nečega jedinstvenoga u gotovo cijeloj Europi', ističe Neven Iveša, biolog i ravnatelj JU Kamenjak. Sredozemna medvjedica je ugrožena isključivo zbog čovjeka. Zato se ljude nastoji maksimalno educirati. Nitko još nije dokučio pravi razlog njena obitavanja na ovim obalama. 'Postoje čak i indicije da je na ovom području došlo do okota sam medvjedice', kaže Iveša.

Medvjedica je miroljubiva, ali divlja životinja. 'Ono što bi ja preporučila roniocu, jer obično smo imali susreta s roniocima to je da se ta osoba primiri, nikako ne mlatiti rukama i nogama jer će to izazvati reakciju znatiželje u medvjedice, a pretpostavka je da bi kao divlja životinja mogla i napasti', poručuje Jasna Antolović, predsjednica Grupe Sredozemna medvjedica. Ipak, i pogled na nju sa 50 metara, kako preporučuju stručnjaci, dovoljan je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene