Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Karlovački sudac Ante Ujević sudac je iz snova, kakvog svatko, a posebno prečesto sporo domaće pravosuđe, samo može poželjeti.


Kod njega nema zaostataka, sporovi se ne odugovlače, a presude stižu u roku od nekoliko dana. S bogatim iskustvom u kaznenom pravu, suđenja često završava u rekordnom roku.
'Potrebna su mi tri ročišna dana, a ako zapravo procesna građa nije velika, onda to traje čak i jedan dan', kaže sudac Ujević uvjeren da ako je istraga kvalitetno provedena, i ako su dokazi kvalitetno prikupljeni na vrijeme, onda postupak ne bi smio dugo trajati.

Vezani članci Slika nije dostupna BOLJI JE POBIJEDIO ''Budi pametan i ne daj da nitko manipulira s tobom'' Slika nije dostupna 'Tragikomično je da Hrvatska poziva na okretanje k budućnosti, a sve više djeci daju ime Ante'

Sve je, kaže, stvar dobre pripreme. Otvaranje rasprave, ispitivanje optuženika, svjedoka i vještaka, završne riječi i izricanje presude. Poznato je da ono što sudac Ujević završi za nekoliko dana, kod nekih potraje i nekoliko mjeseci. U većini slučajeva presude mu je potvrdio i Vrhovni sud. Napretkom domaćeg pravosuđa posljednjih godina je zadovoljan kao i svojim kolegama. 'Mislim da najveći broj sudaca radi svoj posao vrlo časno i korektno', kazao je.

U sudnicu i u krevetu

Ujević će dugo pamtiti i suđenje Damiru Mrzljaku, optuženom za bacanje bombe na policajce 2007. godine. Nakon što je Mrzljak izbjegavao dolazak iz bolnice u sudnicu, pravdajući se da nije sposoban pratiti suđenje ondje je, nakon procjene liječnika, doveden u bolničkom krevetu.  'Odbio je doći na raspravu, odbio je uopće pustiti se policajcima da ga dovedu, i onda sam naredio da ga dovedu u krevetu. Oni su njega na krevetu donijeli na raspravu', prisjeća se.

I dok je, čini se, sudačkom odlučnošću, kaznene postupke moguće znatno ubrzati na nečiju sreću ili nesreću, građanski sporovi druga su priča. Namjerna nepojavljivanja na ročištima i usporavanje postupka česta su pojava, a domaći sudovi zbog toga su i dalje zatrpani predmetima.