Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Energetski neovisan, samoodrživ zeleni otok? Zvuči kao novi mega projekt iz luksuznog Abu Dabija. No, ova ideja ipak dolazi s otoka Murtera, a realizacija projekta počela je postavljanjem 20 solarnih čistih ekoloških rasvjetnih stupova.


I za najoblačnijih dana poput ovog solarni paneli upijaju sunčevu energiju, pretvaraju je u električnu i pohranjuju u akumulatore od 150 amper sati, što je dovoljno za 7 dana neprestanog rada bez dodatnog izvora energije. Javna rasvjeta bez troškova. Plan je da se ovakvom rasvjetom osvijetli cijeli otok, a prednosti su višestruke, pogotovo one financijske.

Vezani članci Plaža na Murteru - 2 Usred sezone ostali bez liječnika: "Koji mozak misli da turističkom mjestu ne treba hitna pomoć?" Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati Načelnik nakon ukidanja karantene za Murter i Betinu: "Pozivamo turiste da dođu na najsigurnija mjesta na Jadranu"

'280 tisuća kuna u jednoj godini bi nas koštala cijela investicija za konvencionalno. Dakle računajući to, negdje dvije, dvije i pol godine je rok isplativosti ovakve javne rasvjete', tvrdi voditeljica projekta Zeleni otok Dragica Bašić. Svaki rasvjetni stup sustav je sam za sebe. Ne ovisi o električnoj mreži, pa nema ni računa za struju. Radni vijek baterija je najmanje 12 godina. Jednostavno se montira, nema kopanja ulica i razvlačenja kabela, a i fasade će biti oku ugodnije.

A uštedjet će i na rasvjeti, jer koriste LED diode poput ovih u običnoj džepnoj lampi. S njima se smanjuje toplinsko i svjetlosno zagađenje tako da će Murterini i njihovi turisti moći uživati u noćnom, zvjezdanom nebu i to bez straha da će ih izgristi komarci, jer ovakva vrsta svjetla ne privlači insekte i kukce. Rasvjeta je tek početak i cijeli ovaj otok u budućnosti će biti ekološka zona.

'Ne samo kroz sunce kao izvor energije. Želimo koristiti i energiju biomase, želimo koristiti energiju, ukoliko bude dozvoljeno zakonom, također i vjetra, ali želimo sudjelovati, participirati u toj ekološkoj osnovi i kroz selekciju i reciklažu otpada', napominje Bašić. Solarni paneli kroz nekoliko mjeseci bit će postavljeni i na zgradu općine, a električna energija proizvedena njima prodavat će se HEP-u. No tek kada se solarni paneli postave i na sve ostale krovove, tek tada ćemo Murter moći smatrati energetski neovisnim, samoodrživim, zelenim otokom.