Krv iz pupčane vrpce, koja se prije kod nas bacala, a od nedavno se čuva, može biti od velike pomoći u liječenju leukemije i drugih malignih bolesti.


Novinar Provjerenog donosi priču o matičnim stanicama uzetim iz pupčane vrpce koje mogu pomoći u liječenju oko 70 posto bolesti. 

Vezani članci Slika nije dostupna Novi pokušaji liječenja sljepoće Slika nije dostupna Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

Samo su tri izvora visokovrijednih matičnih stanica koje prenose kisik, a služe za obranu i sprečavanje krvarenja u organizmu; to su koštana srž, periferna krv i krv iz pupkovine. Stanice iz pupkovine imaju druge karakteristike od stanica srži i bolje su upotrebljive. 

Banka krvi pupkovine kod nas je osnovana početkom prošle godine. Uzorci se čuvaju u tekućem dušiku na temperaturi od -196 stupnjeva, a u jednom je spremniku pohranjeno više od 3 000 uzoraka. 

Cijena čuvanja krvi za osobne potrebe iznosi 2056 eura, krv se čuva do djetetove 18 godine, a zatim se može nastaviti čuvati ili će je se vlasnik odreći u dobrotvorne svrhe. 

U javnim bankama krvi se čuva neograničeno dugo, a u slučaju da krv treba osobi koja ju je darovala, a nije iskorištena, izdat će se vlasniku bez ikakve novčane naknade.

Cijeli prilog o pohrani matičnih stanica u našim bolnicama pogledajte u priloženom video prilogu.