Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katastrofa je najviši stupanj koji proglašava država, to je mjera koja se nije koristila od rata. Poplave ovakvih razmjera ove države i narodi ne pamte, ali svjedoče velikoj solidarnosti.


U mjestima obuhvaćenim katastrofom više je od 38 tisuća stanovnika dok je gotovo 12 tisuća registriranih grla stoke. Do sada je uništeno više od 2 tisuće kuća.

Vezani članci Ilustracija Očekuju se prosvjedi, Biden smiruje tenzije! Danas objava brutalne snimke na kojoj policajci ubijaju čovjeka: "Muka mi je od onoga što sam vidio" Slavko Sakoman Šmrkanje kokaina: Oglasila se Vlada nakon što je Sakoman u priču upleo - ministra

Katastrofa je najviši stupanj koji proglašava država, to je mjera koja se nije koristila od rata. Zagreb je od utorka preuzeo sve odluke oko spašavanja, a od četvrtka preuzima i one oko povratka života. Lokalna vlast od sada više ništa ne koordinira.

Proglašena katastrofa za područje Vukovarsko-srijemske županije pogođeno poplavom

Tri dana nezapamćenih kiša u povijesti zemlje dovela su i do najveće katastrofe. Počelo je u Zapadnoj Slavoniji, Požeško-slavonskoj županiji i Hrvatskoj Kostojnici, no prava drama odvijala se u Slavonskom Brodu te Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nasip dug 210 kilometara najprije je puknuo u Rajevu Selu, potom u Račinovcima te na kraju i u Gunji. Područje obuhvaćeno ovom katastrofom ima 38 451 stanovnika. No posljednjih dana, a posebno nakon pucanja nasipa evakuirano je, pretpostavlja se, 10 000 stanovnika.

U cijeloj akciji koja i dalje traje sudjeluje HV, vatrogasci, Hrvatski Crveni križ, policija, Državni ured za zaštitu i spašavanje, te brojni volonteri. Pretpostavlja se 4000 ljudi.

Procjena šteta je golema. Uništeno je više od 2000 kuća. Tu je i ostala infrastrukutra koju će država morati obnoviti. Samo u poljoprivredi pod vodom je 199 farmi. Od ukupno 11 918 registriranih grla stoke. Evakuirano je 8000 grla, još je nepozatno što je s 3000 grla.

PRVI PUT U VIŠE OD 20 GODINA Ministar zdravlja morao donijeti ovakvu odluku!

Pod vodom je više od 5178 hektara. Samo tu je izgubljeno više od 50 milijuna kuna uloženog novca seljaka. A mehanizacija nije ni pobrojana kao ni ostala šteta. Za sada je šteta od najmanje 200 milijuna kuna samo u poljoprivredi.

Katastrofalne poplave pogodile su susjede. U BiH ugroženo je prema nekim procjenema1 100 000. U Srbiji više od 600 000 stanovnika. Poplave ovakvih razmjera ove države i narodi ne pamte, ali svjedoče velikoj solidarnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju