Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednja proglašena u ratu

VIDEO Pogledajte kako je počela KATASTROFA...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katastrofa je najviši stupanj koji proglašava država, to je mjera koja se nije koristila od rata. Poplave ovakvih razmjera ove države i narodi ne pamte, ali svjedoče velikoj solidarnosti.

U mjestima obuhvaćenim katastrofom više je od 38 tisuća stanovnika dok je gotovo 12 tisuća registriranih grla stoke. Do sada je uništeno više od 2 tisuće kuća.

Pročitajte i ovo Sudar u Zagrebu Pažljivo u prometu Sudar u Zagrebu izazvao prometni kaos: Automobil završio na tračnicama, ima i ozlijeđenih Ilustracija Kaznena prijava Na aerodromu u Zadru uhvaćeno dvoje mladih Rusa: Policija odmah posumnjala da nešto nije u redu

Katastrofa je najviši stupanj koji proglašava država, to je mjera koja se nije koristila od rata. Zagreb je od utorka preuzeo sve odluke oko spašavanja, a od četvrtka preuzima i one oko povratka života. Lokalna vlast od sada više ništa ne koordinira.

Proglašena katastrofa za područje Vukovarsko-srijemske županije pogođeno poplavom

Tri dana nezapamćenih kiša u povijesti zemlje dovela su i do najveće katastrofe. Počelo je u Zapadnoj Slavoniji, Požeško-slavonskoj županiji i Hrvatskoj Kostojnici, no prava drama odvijala se u Slavonskom Brodu te Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nasip dug 210 kilometara najprije je puknuo u Rajevu Selu, potom u Račinovcima te na kraju i u Gunji. Područje obuhvaćeno ovom katastrofom ima 38 451 stanovnika. No posljednjih dana, a posebno nakon pucanja nasipa evakuirano je, pretpostavlja se, 10 000 stanovnika.

U cijeloj akciji koja i dalje traje sudjeluje HV, vatrogasci, Hrvatski Crveni križ, policija, Državni ured za zaštitu i spašavanje, te brojni volonteri. Pretpostavlja se 4000 ljudi.

Procjena šteta je golema. Uništeno je više od 2000 kuća. Tu je i ostala infrastrukutra koju će država morati obnoviti. Samo u poljoprivredi pod vodom je 199 farmi. Od ukupno 11 918 registriranih grla stoke. Evakuirano je 8000 grla, još je nepozatno što je s 3000 grla.

PRVI PUT U VIŠE OD 20 GODINA Ministar zdravlja morao donijeti ovakvu odluku!

Pod vodom je više od 5178 hektara. Samo tu je izgubljeno više od 50 milijuna kuna uloženog novca seljaka. A mehanizacija nije ni pobrojana kao ni ostala šteta. Za sada je šteta od najmanje 200 milijuna kuna samo u poljoprivredi.

Katastrofalne poplave pogodile su susjede. U BiH ugroženo je prema nekim procjenema1 100 000. U Srbiji više od 600 000 stanovnika. Poplave ovakvih razmjera ove države i narodi ne pamte, ali svjedoče velikoj solidarnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene