Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada treba kritizirati proračun, oporba je jako glasna. A kada im se ponudi prilika da makar virtualno pokažu kako bi izgledala njihova državna blagajna to ne žele napraviti.


Proveli smo, naime, mali test i oporbenim zastupnicima zaduženim za gospodarske teme ponudili izradu proračuna na kalkulatoru koji smo predstavili u Dnevniku. Proračunski kalkulator svidio se mnogima. Svidio se i nama jer smo u njemu vidjeli priliku da nam oporbeni ekonomisti pokažu kako bi izgledala njihova verzija proračuna. Prvi kojem smo ponudili izradu proračuna bio je Slavko Linić.

Vezani članci Europski parlament Riješena mađarsko-poljska blokada europskog proračunskog paketa: "Sada možemo krenuti s oporavkom naših gospodarstava" Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP) Poljski premijer Angeli Merkel potvrdio namjeru da stavi veto na EU proračun, Orban poručio: "Njihov stav se može promijeniti, ali naš ne"

>> Pomozite Šukeru, kreirajte proračun!

'O proračunu bih razmišljao tek nakon ozbiljnog razgovora što je to gospodarska politika i koje zakone treba promijeniti. Proračunski kalkulator je nešto što može poslužiti za zabavu za igru ali moramo shvatiti proračun je rezultat politike. Ja se ne bi igrao s ovim kalkulatorom' rekao je Slavko Linić. Sličnog mišljenja bio je Gordan Maras. 'Kalkulator na internetu može biti zanimljiv, ali proračun je skup svih politika na jednom mjestu. Kada bi SDP bio u poziciji ja bih se usudio predložiti državni proračun ali s obzirom da nije, na internetskim aplikacijama za 5 minuta predložit državni proračun nema potrebe', zaključio je Maras.

No, ipak smo pronašli SDP-ovca koji nije imao problem pred kamerom pokazati svoju verziju proračuna na virtualnom kalkulatoru. Prof.dr.sc. Ljubo Jurčić otišao je na internet internet i 'uhvatio' se proračunskog kalkulatora. 'Prihode ne možemo mijenjati u ovoj godini. Rashodi za zdravstvo, oni su izašli iz deficita. To je u redu. Mirovine ne bih dirao, a napravio bih registar socijalnih potpora. Podigao bih davanja za znanost, obrazovanje i kulturu. Obrana ništa, MUP ništa', komentirao je svoje stavke Jurčić, a na kraju njegovog proračuna narasli su rashodi.

'Vladin prijedlog je 140 milijardi kuna, a moj 142. Te dvije milijarde ulažem kao investiciju, a nabavio bi ih zaduživanjem. Te bi dvije milijarde uložio u investicije - znanost, obrazovanje i sport, a one bi se kroz par godina vratile kroz prihode', izjavio je Jurčić.