Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Psiholozi upozoravaju:

'Video igre su sve krvavije i opasnije za djecu i mlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štetnost video igara, pogotovo za mlade, odavno je poznata. No proizvođači i dalje nastoje stvoriti što uvjerljivije i nasilnije igre. U procesu nastanka je novi nastavak popularne igre 'Call of duty' u kojoj će ubijanje biti još realnije, a igrači će kao teroristi moći ubijati nedužne ljude. Psiholozi poručuju - takve su igre opasne za sve, pa i za djecu koja nemaju izraženu potrebu za nasiljem.

Originalno oružje, vojne taktike i lokacije. Igrači modernih interaktivnih igara, više nisu samo promatrači već direktni sudionici. 'Promijenili smo prespektivu vas kao lika koji igrate, dopustili vam da doživite utjecaj svojih akcija, na globalnoj razini. Dakle iz različitih perspektiva stvorit ćete bolju sliku konflikta i uvidjeti da je to mnogo više od običnog ratovanja', kazao je kreativni strategist igre Robert Bowling.

U prethodnim nastavcima, igrač je mogao iz prespektive žrtve promatrati kako ga otimaju, vežu i ubijaju. Novi dio ide dalje, možete postati terorist koji svojim napadima ubija nedužne civile. Dok se većina odraslih ljubitelja interaktivnih igrica bez problema nosi s takvom vrstom nasilja, stručnjaci tvrde, nije isto s tinejdžerima koji tek traže svoj identitet. 'Nasilje u bilo kojem obliku je potrebno izbjegavati i držati pod nadzorom i djeci jasno davati do znanja da to nije u redu, da takvo ponašanje nije prihvatljivo i da će u stvarnom životu biti adekvatno sankcionirano', kazala je psihologinja Marija Krmek.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

Proizvođači pak poručuju kako oni određenim djelovima igre nastoje podsjetiti na okrutnost terorizma. Igrica sadrži upozorenje na uznemiravajuće scene, a igrači mogu izabrati hoće li odigrati taj dio. No većina igrača ignorira upozorenje i nastavlja dalje, a upravo većina koja igra igrice su mladi.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene