Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biolozi iz grupe sredozemna medvjedica u subotu su se u Puli prvi put susreli oči u oči s 3 metra dugim mužjakom 'morskog čovika'.


Ustupili su nam svoje privatne snimke. U Jadranu živi 20-ak jedinki, a svjedoci su rijetki. Medvjedica obitava u kolonijama kod pulskog rta Kamenjak, na viškom području i u Albaniji. Zakonom je zaštićena, s čak 100.000 kuna kazne za njezin ulov.

Vezani članci Periske, ilustracija Bezobzirno i za svaku osudu: Prijeti im izumiranje, u Jadranu ih znanstvenici traže svijećom, a Poljak u Istri iščupao pa na luftiću prenosio 29 primjeraka ove ugrožene vrste Očevid na mjestu ubojstva, Galižana Detalji krvoprolića kod Pule: Muškarac koji je ubio suprugu već je bio priveden zbog prijetnji. Dobio je zabranu prilaska, ali živjeli su u istoj kući

'Bio je umiljat i radio je krugove cijelo vrijeme', rekla nam je Jasna Antolović, iz Grupe sredozemna medvjedica. Obzirni 300- kilaš ima tri ženke, a s jednom i trotjedno mladunče te žive u obližnjoj špilji. U Jadanu ih je još petnaestak, a viđeni su od Konavala do Pule. Osim na Pulskom, stalno su nastanjeni jedino na viškom području i u Albaniji.

Antolović dodaje kako ih se nipošto ne smije hraniti, s obrazloženjem da nismo u zoološkom vrtu, da to radimo, već da se javi gdje su životinje viđene i da ih se uslika. Samo nek se ne organiziraju bilo kakve turističke ture, ili plivanja i ronjenja s medvjedom, jer ako policija procjeni da mu je netko nanio i samo duševnu bol, platit će 100.000 kuna.