Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

VIDEO Doznajte što je sve potrebno da postanete pilot u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovom trenutku u Hrvatskoj dozvolu za upravljanje avionom ima 690 ljudi. Ukoliko želite postati pilotom, neke od osnovnih informacija su: možete to učiniti već sa 17 godina, morate proći liječnički test i da, morate imati oko 75.000 kuna.

Da bi postali kapetanom aviona morate imati od 2.000 do 4.000 sati letenja. U Hrvatskoj profesionalni piloti školuju se na Fakultetu prometnih znanosti, a praktičnu nastavu odrađuju u hangaru u Lučkom.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

>> Doznajte tajne koje vam piloti inače ne žele otkriti!

'Pilotska profesija je vrlo kompleksna, vi morate osim same struke letenja poznavati i metorologiju i medicinu, naravno matematiku i fiziku bez toga ne ide, navigacija koja je izuetno bitna za letenje posebno ako se leti u prometu', rekao je za Provjereno Ivan Gmaz voditelj škole koji navodi kako školovanje za profesionalnog pilota u Hrvatskoj stoji oko 40.000 eura, dok u nekim europskim zemljama ta cijena iznosi i oko 80.000 eura.

No ukoliko želite postati pilot sportskog aviona priča je nešto drukčija. Prvo morate odslušati minimalno 125 sati teorijske obuke, a nakon toga minimalno 45 sati praktične nastave, odnosno letenja. Za izdavanje i oduzimanje dozvola nadležna je Agencija za nadzor civilnog zrakoplovstva.

'Dozvola se može izgubiti u sljedećim slučajevima: kada je falsicifirana, znači kada je dokument falsificiran, kada se utvrde zloupotrebe s njome to znači oduzimanje dozvole', rekao nam je Eduard Šoštarić iz agencije.

Kod sportske dozvole zdravstveni pregled do 40 godine mora se obavljati svakih 5 godina, a nakon 60-te svakih 6 mjeseci. Danas samo u Hrvatskoj registrirano ih je 600-njak. Želite li postati pilot, valja napomenuti da se možete prijaviti već sa 17 godina, a gornja granica ne postoji.

U ukupno 15 škola diljem Hrvatske do sada se školovalo više od 650 pilota. Onom tko nije zaljubljenik u avione, teško je opisati osjećaj adrenalina koji vas obuzme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene