Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kako jeftinije ljetovati i uštedjeti novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam nekoliko savjeta kako jeftinije ljetovati, posebice na destinacijama izvan Hrvatske. Najčešće je najveći izdatak avionska karta. No mi smo pronašli ljude koji su se na jednostavan način snašli i uštedjeli novac.

Tako su, primjerice, put u Etiopiju preko beogradske zračne luke, supružnici Garmaz iz Osijeka platili jeftinije za 300 eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crkva protiv prava homoseksualcima na usvajanje djece Slika nije dostupna Srpski kriminalci pljačkaju Hrvatsku i uz pomoć 'branitelja'?

Supružnici i novinari Maja i Željko često putuju. Etiopija je njihova posljednja destinacija. Na crni kontinent, međutim nisu poletjeli iz Zagreba.

- Digli smo ruke od velikih zrakoplovnih tvrtki koje imaju sjedište u Zagrebu. Jednostavno su preskupe. Konkretno, prije nekoliko mjeseci smo išli u Etiopiju iz Beograda i karta nas je došla 500 eura s dva boravka u Istanbulu, a najbliža povoljna karta iz Hrvatske bi bila oko 800 eura, rekao je Željko Garmaz.

>> Zanima vas gdje je najčišće more na našoj obali? Doznajte ovdje!

Zbog loših i skupih veza Željko i Maja u velikom luku zaobilaze Zagreb. Karte za svoja putovanja Maja i Željko kupuju preko interneta. Na taj način uštede i do 100 eura, koliku proviziju naplaćuju agencije za prodaju avionskih karata.

A kako uštedjeti još i više? Odgovor je u mogućnosti putovanja koju mnogi koriste, a naziva se 'Couch surfing'.

'Couch surfing' je pokrenuo Casey Fanton iz Aljaske. Imao je snažnu želju za putovanjem, a malo novca. Fenton je kupio avionsku kartu za Island, ali hotel si nije mogao priuštiti. Studentima sveučilišta u Reykjaviku je poslao više od tisuću i petsto mailova i tražio da ga ugoste, pa makar spavao na kauču. Već idući dan, dobio je odgovore i sretno otputovao na željeno odredište. Ali tu priči nije kraj.

Pokrenuo je internetsku stranicu couchsurfing.com. Mladima je pružio mogućnost da se upoznaju i putuju. Iako ovaj sve popularniji način putovanja u Hrvatskoj i nije toliko poznat, neki podaci govore kako je njegova stranica u četri godine prikupila gotovo pedeset i šest tisuća članova. Najviše je, naravno, studenata između osamnaest i dvadeset i četiri godine.

- U Hrvatskoj raste interes za ovakvim načinom putovanja i upoznavanja drugih zemalja. Ipak još je uvijek problem onih koji bi u našoj zemlji ugostili druge. Ljudi nisu upoznati s ovom novom mogućnosti. Iako svaki korisnik, može na stranicama, dobro upoznati osobu kod koje putuje ili koja dolazi njemu. Postoje profili za svakog člana u kojem se nalaze i sve reference, rekla je Tanja Paić.

Više o jeftinim putovanjima i ljetnoj ponudi pogledajte u priloženom video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene