Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

2012. godinu svatko je doživio na svoj način, a neke događaje pamtit ćemo svi. Dnevnik.hr vam donosi VIDEO koji vas neće ostaviti ravnodušnima.


Događaj koji je u 2012. ujedinio Hrvatsku svakako je bila oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Tisuće ljudi dočekalo ih je na glavnom zagrebačkom trgu, a diljem zemlje slavlje je trajalo nekoliko dana.

Vezani članci Pet godina od presude (Foto: dnevnik.hr) - 3 "Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti zajedno!" Slika nije dostupna Hrvatski dan za povijest!

Još su dvije presude obilježile 2012. godinu - presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i presuda mađarskog suda Radimiru Čačiću nakon koje je sada bivši prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva podnio ostavku na tim pozicijama.

>> INTERAKTIVNA APLIKACIJA Pregled 2012.

Veliki događaj koji ćemo pamtiti bio je i konačan kraj potrage za Antonijom Bilić. Nažalost, nakon 17 mjeseci opsežnog traganja nestala je svaka nada. Njezine kosti pronađene su u grmlju kod Josipdola.

Dalmaciju su pogodili požari, velikim brojem podmetnuti, a u inače toplijem dijelu Hrvatske bilo je i većeg snijega koji je paralizirao Split.

U 2012. SAD je dobio novog starog predsjendika Baracka Obamu, a Rusija Vladimira Putina.

NASA je 2012. obilježila istraživanjem Marsa pomoću rovera Curiosity, a sve oči bile su uprte i u povijesni skok s 'ruba svemira' Austrijanca Felixa Baumgartnera.

Felix je oborio rekord oborio je rekord za najviši skok, stigao je do najveće visine s balonom u povijesti, te je uspio dohvatiti brzinu slobodnog pada brzine 1.171 km/h, čime je dostigao brzinu zvuka.

Još jedan rekord oboren je na YouTubeu - apsolutni hit Gangnam Style južnokorejskog izvođača Psyja postao je najgledaniji video na tom servisu, a broj pregleda prešao je milijardu i raste i dalje.

Što je sve obilježilo 2012. godinu pogledajte u priloženom VIDEU Dnevnik.hr-a!

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook