Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od najboljih aktivnosti na svježem zraku svakako je - biciklizam. No, za vožnju bicikla djeca između 9 i 14 godina trebaju takozvanu vozačku dozvolu!


Doista, svako dijete u dobi od 9 do 14 godina koje vozi bicikl bez pratnje starije osobe, krši zakon. I to zbog propusta Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, već 10 godina propisuje obvezni program osposobljavanja za vožnju biciklom u hrvatskim školama. Do danas, niti jedan ministar taj pravilnik nije potpisao.

Vezani članci Nagomilano sjeno Hoće li se prevrnuti? Vozači strepili zbog vozila s previše tereta, moglo je završiti kobno Novi problemi za Banovinu Stanovnici potresom pogođenih područja mogli bi se suočiti s još jednim velikim problemom: Stižu kiša, snijeg i niske temperature

Sara (11) svoju potvrdu za upravljanjem biciklom uzima svaki put kad se njime koristi. "To je potvrda da možeš samostalno voziti na cesti bez roditelja", kaže ona.

Za zakon je to nedovoljno, jer ta potvrda nema snagu dozvole upravljanja biciklom. "Ta djeca krše prometne propise. Biciklom na cesti smije upravljati samostalno osoba koja je navršila 14 godina", ističe Marko Oršulić, policijski službenik za prevenciju. I isključivo uz položeni takozvani mali vozački ispit koje nema niti jedno dijete u dobi od 9 do 14 godina. A u zakonu o sigurnosti prometa stoji nešto drugo.

"Djeca sa navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda smiju samostalno upravljati biciklom na cesti", kaže Marčelo Mohorović iz HAK-a. Prema tom zakonu, ministarstvo je obvezno osigurati osposobljavanja za vožnju biciklom u svakoj školi. Do danas, ministarstvo taj pravilnik nije potpisalo.

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar kaže - Ministarstvo nije zakazalo. Bez konkretne potpore ministarstva manje od polovice hrvatskih škola, u suradnji s HAK-om i MUP-om, djecu ipak uči o pravilima ponašanja u prometu.

No to nije praksa svake škole. U ministarstvu za to nemaju novca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook