Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bunker iz drugog svjetskog rata u Gorskom kotaru postaje turistička atrakcija! Uređenjem dobro očuvanoga talijanskog bunkera i špilje u kojoj se skrivao poznati Dimnjačar iz Kapelskih kresova.


Gorani namjeravaju privući turiste koje zanima odmor uz priče o partizanima, Nijemcima i Talijanima. Bunker koji su talijanski vojnici izgradili u drugom svjetskom ratu, uskoro će postati turistička destinacija. 'Ovdje je naročito važno bilo sačuvati ulaz u tunel da ne bi partizani dizali prugu. Prugu je trebalo čuvati od partizana koje su oni zvali banditi', kaže Rudolf Komadina iz Lokvi.

Vezani članci Melania i Donald Trump Gradonačelnica Seattlea Trumpu: "Zaštitite nas. Vratite se u svoj bunker" Muškarac poginuo u požaru blizu Delnica - 1 Policija objavila rezultate očevida: Za požar kuće u kojem je smrtno stradao muškarac (57) kriva električna grijalica

Na borbi partizana i fašista, Lokvarci grade turističku priču. 'Mislimo napraviti ovdje jedan stalni postav zapravo na autentičnom lokalitetu napraviti oružarnicu, izložiti oružje iz toga doba', ističe Đurđa Malnar iz TZ-a Lokve. Bunker će biti otvoren kao muzej već sljedećega ljeta no lokve već sada imaju znamenitosti iz drugog svjetskog rata u ponudi poput Dimnjačarove špilje.

Za obilazak Dimnjačarove špilje ipak treba puno više speleološkog iskustva. 'Mi se s time možemo dičiti i imamo te neke sadržaje koji govore o našoj povijesti', dodaje Malnar. I dan danas Lokvarce zabavljaju priče o legendarnom Dimnjačaru. Nadaju se da će zanimati i turiste. I dok se diljem Hrvatske ruše spomenici i bunkeri iz drugoga svjetskog rata, Gorani su ih odlučili obnoviti i još zaraditi na povijesti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju