Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mještani prosvjeduju

VIDEO: Borba protiv skladištenja medicinskog otpada u Draganićima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šokirani viješću da će se u središtu njihovog mjesta skladištiti medicinski otpad, stanovnici Draganića nedaleko Karlovca izašli su na ulice. Bez obzira na to što je odgovorna tvrtka dobila sve potrebne dozvole, građani su zabrinuti za svoje zdravlje.

Ministarstvo zaštite okoliša smatra da se prosvjed koristi kao dio predizborne kampanje. Kažu, općinski čelnici mogli su se odavno obratiti nadležnim institucijama. Oko dvije tisuće tona opasnog medicinskog otpada spremat će se u hangarima u središtu mjesta Draganić. Budući da je Karlovačka županija prva po broju malignih bolesti, građani su se usprotivili. 'Radi se o infektivnom materijalu i poluinfektivnom materijalu koji dolazi iz bolnica. Radi se o otpadnim materijalima na osnovi citostatika i produkata lijekova protiv kemoterapije. Dakle, samo što sam ovo nabrojio je dovoljno za visoki alarm, alarm petoga stupnja što bi čovjek rekao', rekao je mještanin dr. Zlatko Grbačić.

Alarma u Ministarstvu okoliša nema jer je zagrebačka tvrtka za obradu infektivnog otpada zadovoljila sve uvjete i dobila dozvolu za rad. S obzirom na to da se hangari s opasnim otpadom nalaze samo nekoliko metara od zgrade općine, čudi to što je odgovornima sve promaklo. 'Mi o ovom događanju, o skladištenju opasnog otpada na ovim lokacijama nas službeno nije nitko obavijestio', rekao je Stjepan Golub, načelnik Općine Draganić 

U priopćenju na svojim internetskim stranicama, resorno ministarstvo ističe da je poglavarstvo općine Draganić propustilo u svom prostornom planu zabraniti skladištenje opasnog otpada. Čiji god bili propusti, lokalni su izbori čini se idealno vrijeme za govorancije nakon političkog zimskog sna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene