Sve su učestaliji napadi pasa. Šokantna vijest stiže sa zagrebačkog Ksavera. Pas kojeg je šetala pijana žena usred bijela dana napao je pet osoba. Samo prošle godine zabilježeno je 520 ugriza pasa. ''Pas će biti usmrćen, preporučit ćemo sudu da se vlasniku zabrani držanje pasa'', rekao je načelnik veterinarske inspekcije.

Galerija


Osim policije slučaj vodi i Veterinarska inspekcija. O ovom slučaju u Dnevniku Nove TV reporter Domagoj Mikić razgovarao je s Gordanom Jerbićem, načelnikom sektora veterinarske inspekcije.

Vezani članci Pas Bessa (Foto: Privatni album) - 1 Tajanstvena dobročiniteljica spasila Bessi život: ''Očekivala sam da će biti lijepih riječi, ali ovo mi nije bilo ni na kraj pameti...'' Napad u Haagu (Foto: AFP) - 2 Uhićen napadač u Haagu: Beskućnik osumnjičen da je izbo troje maloljetnika

 

Što će biti s psom koji je napao ljude na Ksaveru?

Radi se o slučaju u kojem je nad tim psom veterinarska inspekcija već provela mjere. Radilo se o prekršaju u kojem je životinja ugrizla čovjeka. Nažalost, vlasnik se u prijašnjim slučajevima oglušio na te mjere, pa će nažalost ta životinja morati biti usmrćena.

I sami ste rekli da vlasnik nije poslušao savjete inspekcije, što će biti s njim?

Protiv vlasnika se već i u prethodnom slučaju pokrenulo optužne prijedloge.

Hoće li on moći imati ponovno psa?

I u ovom slučaju se radi o pasmini pasa koja podliježe opasnim psima. Svaki pas može biti opasan pas ukoliko bez povoda ugrize čovjeka. Ovaj čovjek će moći imati psa. Poduzet ćemo sve mjere protiv toga.

Dakle, sada mu pas ide na eutanaziju, a on može otići i ponovno imati psa?

Da, može.

Koja je vaša alternativa?

S obzirom na to da se radi o vlasniku koji nije poštivao naređene mjere, predložit ćemo sudu da se donese mjera da mu se zabrani držanje takvih vrsta pasa.

Koje su novčane kazne?

Novčana kazna za fizičke osobe između 20.000 i 50.000 kuna, dok je za pravne 50.000 do 100.000 kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr