Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službena kandidatkinja

Vesna Pusić pokrenula web stranicu za glavnu tajnicu UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić, predsjednica HNS-a i bivša potpredsjednica Vlade Zorana Milanovića, danas je objavila službenu internet stranicu za kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a.

Vesna Pusić na svojoj internet stranici kreiranoj povodom službene kandidature za glavnu tajnicu UN-a objavila je detalje koji bi mogli zanimati one kojima su njezin lik i rad nepoznati. Osim životopisa i procesa izbora glavnog tajnika, predviđena je i njezina vizija UN-a koju međutim Pusić još nije objavila.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

Novog glavnog tajnika imenovat će Opća skupština UN-a na prijedlog Vijeća sigurnosti krajem ove godine. Prvi krug neformalnih razgovora službenih kandidata u Općoj skupštini UN-a održat će od 12. do 14. travnja, a riječ je o predstavljanju članovima Opće skupštine UN-a.

Dosad su za tu poziciju osim Pusić kandidirane još dvije žene: Irina Bokova iz Bugarske i Natalia Gherman iz Moldavije. Skupina istočnoeuropskih zemalja tvrdi da je red ta regija dobije glavnog tajnika; sve druge dosad imale su barem jednog glavnog tajnika.

Bivši premijer Zoran Milanović kandidaturu Vesne Pusić već je poslao početkom studenoga, a odluka o tome donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade početkom rujna prošle godine. Problem je nastao zbog toga što je UN kao valjane trebao priznati samo kandidature pristigle nakon 15. prosinca prošle godine, odnosno od dana kad je svojim članicama poslao službeni poziv za prijave te je kandidatura Pusić ponovljena. UN je potvrdio njezinu kandidaturu 15. siječnja ove godine.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene