Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Interes Hrvatske je da na svojim granicama ima što stabilniju i sigurniju Bosnu i Hercegovini jer bi se nestabilnost te države nužno prenijela i na Hrvatsku, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u intervjuu za sarajevsko 'Oslobođenje' od subote.


Upravo zato Hrvatska zagovara novi pristup Europske unije BiH koji bi pomogao da ta zemlja brže provede potrebne reforme i tako sebi otvori put k mogućem članstvu u Uniji, rekla je Vesna Pusić za list.

Vezani članci Milorad Dodik Dodik brani Milanovića: ''Postavlja se pitanje o kojem zajedničkom životu oni govore..." Milorad Dodik Milorad Dodik o raspadu BiH: "Trebamo sjesti i razgraničiti se, i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane"

'Ideja je umjesto čekanja da BiH ispuni preduvjete da se kriteriji (za članstvo) ugrade u jedan integralni proces postupnog približavanja BiH EU pa da onda, recimo, implementacija presude 'Sejdić-Finci' može biti i posebno poglavlje u pregovorima i da ustavne promjene i promjene izbornog zakona postanu sastavni dio procesa približavanja', objasnila je Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije ponovila je poruku koju je sugovornicima u BiH prenijela u petak, a ta je da nije riječ o snižavanju kriterija za članstvo u Uniji već se radi o tome kako da se ti kriteriji dosegnu što je prije moguće.

Na upit o trećem entitetu u BiH Pusić je izrijekom rekla da je to za Hrvatsku 'završena priča' tim prije što je riječ o ideji oko koje ni u BiH nema suglasnosti.

'Ja sam u jednom trenutku razmišljala o pet entiteta kao o nekom mogućem rješenju. Međutim treba biti realan, svako rješenje o kojem govoriš ne može biti pitanje tvoje osobne političke promocije nego mora biti povezano s planetom Zemljom. Drugim riječima mora biti ostvarivo. Ako nije ostvarivo, onda nema smisla koristiti jednu dosta napaćenu zemlju da bi se uhvatilo nešto političke podrške negdje. Pametnije je razmišljati o načinu na koji se može stvarno napredovati', rekla je Pusić.

Pusić: Crna Gora trebala bi dobiti pozivnicu za NATO u rujnu

Hrvatska ministrica vanjskih poslova ipak je istaknula kako je bilo pretjerano oduzeti Milanu Bandiću naslov počasnog građanina Sarajeva samo zato što je spomenuo treći entitet jer on ima pravo na mišljenje što nikome ne smije biti zabranjeno.

'I ja sam vjerojatno među ljudima koji se najčešće ne slažu s Milanom Bandićem, ali zbog toga ne mislim da mu treba nešto oduzimati', kazala je Pusić i ocijenila da je sva ta priča oko zagrebačkog gradonačelnika rezultat predizborne atmosfere.

O izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojima on spominje mogućnost otcjepljenja tog entiteta od BiH po 'ukrajinskom scenariju', Pusić je kazala kako takvi planovi s obzirom na okruženje u regiji uopće nisu realni.

'To je otprilike isto kao da kažete da ćete postati 51. članica SAD', drži Pusić.

O Srbiji nakon izbora Pusić je rekla kako je sada najvažnije da ta zemlja krene naprijed čime će ujedno pomoći cijeloj regiji. Dobar izborni rezultat Aleksandra Vučića ocijenila je kao rezultat njegova opredijeljenja za normaliziranje odnosa s Kosovom i potporu europskoj orijentaciji zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook