Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gošća Dnevnika Nove TV bila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je iz prve ruke opisala kakvi su zaključci doneseni po pitanju prosvjeda u Ukrajini. Naime, ministrica je sudjelovala na summitu ministara vanjskih polova EU na kojem je su izglasane sankcije Ukrajini.


'Na izvanrednom sastanku Vijeća ministara doneseni su zaključci u 6 točaka. Glavna odluka je da sankcije neće biti provođene protiv Ukrajine kao zemlje već protiv specifičnih konkretnih osoba odgovornih za nasilje i represiju. Sastojat će se u zamrzavanju imovine. Tu se misli na bankovne račune. Odnosit će se na odgovornost i traženje da ti ljudi odgovaraju pred licem pravde za nasilje i represiju. I odnosit će se na zabranu putovanja u zemlje EU. Uz to, donesen je i zaključak da se uvedu sankcije za izvoz u Ukrajinu srdstava koja bi mogla biti korištena za unutarnju represiju. Zaključeno je i da će se olakšati za građane Ukrajine dobivanje viza, tj. smanjiti plaćanje viza za ulazak u zemlje EU kako bi se pokazalo da te sankcije nisu protiv Ukrajine nego protiv konkretnih osoba odgovornih za nasilje. Zaključeno je i da će se organizirati medicinska i humanitarna pomoć', izjavila je Vesna Pusić.

Vezani članci Slika nije dostupna HITNO uvedene OŠTRE sankcije Ukrajini! Slika nije dostupna Sve dublji jaz između Zapada i Rusije oko Ukrajine

Najkrvaviji dan na ulicama Kijeva: Raste broj mrtvih, prosvjednici zarobili 67 policajaca!

Ministrica je odgovorila i na pitanje kakva je bila argumentacija Hrvatske u raspravi.

'Naš je stav bio da se uvedu sankcije ne protiv zemlje nego konkretnih osoba. Smatrali smo da je neprihvatljivo da nastavi krvoproliće te da je potrebno vratiti u institucije rješavanje tog problema Podržali smo naša tri predstavnika EU - Njemačke, Francuska i Poljske' koji su u Kijevu u razgovorima s predsjednikom Janukovičem i predstavnicima opozicije. Hrvatska ima iskustvo što znači nasilje i krvoproliće i smatramo da je to europsko pitanje i da Europa mora reagirati, izjavila je ministica Pusić.

Komentirala je i položaj hrvatskih tvrtki u Ukrajini.

'Ministarstvo je preporučilo građanima Hrvatske da ne putuju u Ukrajinu. Nitko još nije evakuiran. Tvrtke posluju koliko je to moguće u datim okolnostima. Sankcije se ne odnose na zemlju pa kroz to ni na poslove koje te tvrtke tamo rade', zaključila je ministrica Vesna Pusić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju