Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevrtljivica

Evo što nam donosi veljača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čim je počela, odmah je pokazala svoje 'pravo lice', s plus 13 klizimo prema debelom 'minusu'. U samo 28 dana 'zgužvalo' se i maškaranje, ljubovanje, mijaukanje, a nasred glavnog zagrebačkog trga niknuo je šator u čast kineske Nove godine - da, dragi naši, dobrodošli u veljaču!

Možda razloge ove događajne gužve treba potražiti u činjenici kako je veljača, jedina od svih 12 mjeseci - ženskog roda ? Meteorološka se prevrtljivost svakako pripisuje toj činjenici i pučka se naziva 'veljača prevrtača'. Legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković potvrđuje nam kako će i ova veljača u cjelini biti prosječne temperature ili čak i malo toplija, ali iznenadit će nas i nekoliko razdoblja hladnijeg vremena, čak i sa snijegom. ' Neće biti niti izrazito topla, ni hladna, bit će promjenjiva, odnosno prevrtljiva. Smjene toplih i hladnih atmosferskih struja su ponekad dosta nagle i tako nastaju karakteristične veljačke promjene, pa se nakon subotnjih plus 13, već početkom tjedna može spustiti i do minus 7 Celzijusa. ', kaže Sijerković.

Pročitajte i ovo Ante Radonić, astronom U planetariju Osim što je Valentinovo, večeras je poseban događaj što se tiče Mjeseca i Jupitera: Astronomom objasnio o čemu se radi Valentinovo - 3 U braku 70 godina Tajna dugovječne ljubavi: "Lijepa mi je. Moja prva ljubav. Slušamo jedno drugo što je najvažnije"

Što za 'veljaču prevrtaču' kažu Primorci, što Slavonci ? 

Prevrtljivost se dokazuje i u pučkoj meteorologiji. U primorskim se krajevima za Svijećnicu (02.02.) kaže 'Kandelora, zima fora' , što bi značilo kako je zimsko, hladno vrijeme završilo, no već treći dan mjeseca veljače, na blagdan Svetog Blaža stiže demantij u izreci ' Sveti Blaž, kaže da je to laž!', otkriva nam Sijerković i dodaje kako pak Slavonci možda i točnije od Primoraca, također za Svijećnicu ili Svitlu Mariju kažu ' Svitla Marija, zima oštrija'. Krajem mjeseca, 24-tog, stiže nam još jedan svetac s vremenskom izrekom ' Sveti Matija, led razbija'. što bi, kako nam pojašnjava Sijerković, značilo ' Ako je dotad bilo hladno, onda nakon tog datuma nastupa toplije vrijeme'. Ako ćemo pak pogled usmjeriti preko 'velike bare' legendarni američki svizac Punxsutawney Phil za ovu je godinu predvidio raniji dolazak proljeća, jer svoju sjenu - nije vidio.

>> Svizac Phil nije vidio sjenu! Proljeće nam stiže ranije!

Općepoznata je stvar kako je veljača i najkraći mjesec u godini, obično ima 28 dana, u prijestupnim godinama njih 29. No, jeste li znali kako je nekoć davno i veljača imala 30 dana? Primjerice u Švedskoj od 1700. do 1753., kad je švedsko kraljevstvo prelazilo s julijanskog na gregorijanski kalendar ili pak 1929.godine kad je Sovjetski savez  uveo revolucionarni kalendar po kojem je svaki mjesec imao 30 dana, uključujući i veljaču. No, to je trajalo samo dvije godine.

'Život je maskenbal', a najbolji su u Samoboru i Rijeci

Iako je 'Teška industrija' ovom pjesmom mislila na sasvim nešto drugo davne 1976.godine, istina je kako se u vrijeme karnevala, maškara ili fašnika, kako vam drago, 'pod tuđom maskom lakše živi'. Ili je barem ludo ponašanje poželjno i sasvim prihvatljivo. Nema sumnje, samoborsko i riječko maškaranje nude najbolje od te karnevalske atmosfere u Lijepoj našoj.

Samoborski Fašnik,  jedan je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, a prvog dana veljače tradicionalni likovi PrincFašnik, Princeza Sraka, Fiškal i Sudec, po 187-mi su put preuzeli vlast u gradu i proglasili Slobodnu Fašničku Republiku, koja pod sloganom 'Puno jesti i piti, ne doma biti, do jutra se veseliti', traje do 12. veljače.

>> Tisuću ljudi slavilo smjenu vlasti!

Samoborski je fašnik poznat i po socijalnom značenju fašničkog doba, jer se kroz lakrdijašenje često očituje i društvena kritika. Nešto južnije, odvija se najmasovniji i globalno prepoznatljiv Riječki karneval .

Još prije sto godina Rijeka je živjela svoj karnevalski život intenzivnije od bilo kojeg grada u ovom dijelu  Europe. Organizirale su se karnevalske povorke i karnevalski balovi u kojim su sudjelovali austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, njemački baruni, grofice i grofovi iz cijele Europe.

>> Dječja karnevalska povorka u Rijeci preseljena na 9. veljače!

U novije vrijeme, točnije od 1982. godine, Riječki karneval prosječno godišnje posjeti 150.000 ljudi, a Međunarodna karnevalska povorka broji nevjerojatnih 10.000 maškara. U riječkim karnevalskim ludorijama pod motom ' Budi što želiš!' uživajte do 13. veljače.

Stiže nam Godina Zmije i to crne, vodene

Ne zvuči baš najbolje ovo sa zmijom, ali opustite se, ono što je Zapadnjacima gadno, Istočnjacima obično znači nešto sasvim suprotno.

Iako se u europskoj kulturi zmija povezuje sa zlom, u kineskoj je cijenjena životinja, koja predstavlja mudrost i suzdržanost. Kineska Nova godina  u znaku Crne Vodene Zmije počinje 10. veljače, a obilježit će se i u Zagrebu.

>> Ivo Josipović i Stipe Mesić na kineskoj Novoj godini

I dok je prošle godine proslavljena spektakularnim vatrometom na Jarunu, ove se godine proslava premjestila u šator na Trg bana Jelačića, gdje će se proslaviti već 4. veljače. Volite li kinesku kulturu ili tek novogodišnje proslave kao takve, znajte kako je uoči tog dana potrebno očistiti baš svaki ćošak kuće, ukrasiti dom crvenom bojom i proslaviti dolazak Godine Zmije u obiteljskoj atmosferi.
 

Veljača za ljubav - mačaka i ljudi

Izraz 'nervozan kao mačka u veljači', nije za odbaciti iako i nije sasvim  točno da mačke intenzivno mijauču i bude nas noću samo ovog mjeseca. Naime, na našem području pod utjecajem relativno blage klime, mačke se počinju pariti čim je dan duži od 12 sati, uglavnom već u siječnju i tako sve do jeseni. Ljube se mačke, a ljube se, posebno u veljači, i ljudi, jer 14-tog nam stiže Valentinovo, Dan zaljubljenih i Svetog Valentina. Puno ćemo na našem portalu pričati o ovom posebnom danu, pa zasad spomenimo pokoju zanimljvu triviju - ako niste znali svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo ukupno dobiju oko 50 milijuna ruža.

U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju, a u SAD-u čak  15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju - same sebi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene