Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebna ciljana ulaganja

Veliko istraživanje UNICEF-a: Hrvatska nedovoljno ulaže u najmlađe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nacionalnoj konferenciji o podršci roditeljima djece predškolske dobi koju je danas u Zagrebu organizirao UNICEF prezentirani su rezultati nedavno provedenog velikog istraživanja te organizacije.

Roditelji bi trebali biti u srcu politike za podršku djeci pa su potrebna veća i ciljana ulaganja u kvalitetne programe podrške roditeljima, istaknuto je danas na nacionalnoj konferenciji o podršci roditeljima djece predškolske dobi koju je u Zagrebu organizirao UNICEF.

Pročitajte i ovo Roditelji i dijete Jedna u nizu mjera Ured za demografiju pokreća kampanju ravnopravnog roditeljstva: "Treba potaknuti i poslodavce poreznim olakšicama" Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave"

Ta je preporuka proizišla iz prvog istraživanja u Hrvatskoj koje daje vrlo detaljnu i sveobuhvatnu sliku o tome kako žive roditelji predškolske djece i koje bi im usluge u zajednici olakšale obavljanje te zahtjevne uloge. Rezultati tog istraživanja kao i publikacija "Kako roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi u Hrvatskoj" predstavljeni su na konferenciji.

>> Hrvatski roditelji nezadovoljni: Naša djeca nemaju jednake mogućnosti!

Vršiteljica dužnosti predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković istaknula je kako vjeruje da će rezultati istraživanja biti korišteni prilikom planiranja politika i svih aktivnosti društvene podrške roditeljstvu od razdoblja trudnoće do predškolske dobi djeteta. Rekla je kako je velika nejednakost među lokalnim zajednicama u financiranju usluga za roditelje i djecu te je jedna od ključnih preporuka da se pronađu načini za smanjivanje tih razlika kako bi svako dijete dobilo jednake šanse za razvoj.

"Podržavajući roditelje i rani razvoj djece, gradimo ljudski kapital i stvaramo čvrste osnove za napredak i rast cjelokupnog društva", poručila je.

Istaknula je kako se UNICEF zalaže za veća ulaganja u razvoj usluga za roditelje najmlađe djece na svim razinama te da te usluge stignu do ranjivih skupina - obitelji niskog socioekonomskog statusa koje žive u ruralnim sredinama.

Zalaže se i za veće uključivanje roditelja u kreiranje tih usluga, jačanje njihova informiranja o stručnoj podršci roditeljstvu te osiguranju sredstava za dostupnije i kvalitetnije usluge vrtića i drugih edukativno-rekreativnih sadržaja za djecu. Također, i za osiguranje boljeg pristupa zdravstvenim i ostalim stručnim uslugama za roditelje nižeg statusa te osiguranje više kvalitetnijih televizijskih sadržaja za djecu mlađe dobi, ali i sa savjetima za roditelje.

Potrebno je osigurati veću podršku za roditelje i djecu s teškoćama u razvoju - uspostaviti mrežu rane intervencije za roditelje i psihosocijalne podrške u nošenju sa stresom. Treba jačati i podršku dojenju majkama između 2. i 4. mjeseca života djeteta kroz pedijatrijske ordinacije i patronažnu službu te različitim mjerama poticati aktivnije uključenosti očeva u ranu skrb o djeci.

Iako čak 12 posto roditelja misli da je tjelesno kažnjavanje potrebno za pravilan odgoj, svaki drugi roditelj misli da roditeljima treba savjet kako podizati djecu bez tjelesnog kažnjavanja. Svakoj četvrtoj majci i svakom trećem ocu zahtjevi posla često otežavaju ispunjavanje roditeljske uloge. Stručnjaci su zaključili da to upućuje na važnost podrške koju roditeljima pružaju njihova radna okruženja i poslodavci kako bi im se olakšalo "balansiranje" između roditeljstva i sudjelovanja na tržištu rada.

Kod obavljanja kućanskih poslova i brige o djeci još uvijek postoje velike rodne razlike pa tako čak tri četvrtine majki smatra da obavlja sve ili veći dio kućanskih poslova. Svaki deseti roditelj je bez podrške u rješavanju svojih problema, svakom šestom nije dostupna pomoć okoline u poslovima vezanim uz djecu, obitelj i kućanstvo.

Gotovo polovina roditelja šestomjesečne djece i jednogodišnjaka istaknula je potrebu veće dostupnosti jaslica i vrtića. Petina roditelja smatra da je potrebno poboljšati uslugu predškolskog odgoja i obrazovanja, a jednako toliko ih priželjkuje brojnije, uređenije i bolje opremljenije parkove i igrališta za djecu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene