Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najjači kad je najteže

Veliko hrvatsko srce: Crveni križ do utorka skupio više od devet milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HCK je za Hrvatsku preko žiro računa prikupio 4,815.681 kuna, dok je na donatorskom telefonu 060 90 11 evidentirano 519.595 poziva ukupne vrijednosti 3,247.468 kuna.

Hrvatski crveni križ (HCK) dosad je u apelima za pomoć stanovništvu na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini i Srbiji prikupio više od devet milijuna kuna, a u prikupljanju pomoći i dalje sudjeluju brojne organizacije, ustanove i tvrtke, poput MUP-a, osječkog HNK i zagrebačkog Dinama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Vodostaj u Kosinju - 5 Oči uprte u nebo Kosinjskoj dolini prijeti nova poplava, vodostaj raste već danima: "Ako isključe struju neću ni online nastavu moći pratiti..."

Samo od sinoć u 20 sati na broj 060 9011 primljeno je 224 723 poziva, što znači da je pozivima u manje od 24 sata prikupljeno 1 404 518 kuna!

HCK je za Hrvatsku preko žiro računa prikupio 4,815.681 kuna, dok je na donatorskom telefonu 060 90 11 evidentirano 519.595 poziva ukupne vrijednosti 3,247.468 kuna.

Za Bosnu i Hercegovinu prikupljeno je 543.739 kuna, a za Srbiju 435.480, izvijestio je HCK.

Pomoć stanovništvu pogođenom poplavama i dalje stiže iz brojnih ustanova i organizacija.

I vi možete pomoći

U organizirano skupljanje pomoći za stradale u poplavi u Slavoniji danas su se uključili i djelatnici MUP-a. Pomoć je prikupljana u Ravnateljstvu policije, zagrebačkoj policiji i na Policijskoj akademiji. Do 15 sati prikupljena je veća količina hrane, vode i higijenskih potrepština te oko 4000 kuna.

Akcija prikupljanja je zbog velikog interesa produžena do 19 sati, a nakon što se sve sortira i označi, uputit će se u Slavoniju. S konkretnim potrebama stanovnika poplavom ugroženih područja upoznati su djelatnici vukovarsko-srijemske i brodsko-posavske policije koji će pomoć podijeliti krajnjim korisnicima.

Pomažu i glumci i nogometaši

Humanitarnoj akciji pridružilo se i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku koje će sav prihod od predstave "Zeusove ljubavnice", Ane Tonković Dolenčić uplatiti na žiro račun za pomoć stradalima od poplava. Predstava će u sklopu "Kazališne ljetne špice" biti izvedena u četvrtak, 5. lipnja u 19,30 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK u Osijeku radnim danom od 9 do 13 sati i sat vremena prije predstave.

Poplavama pogođenom stanovništvu odlučio je pomoći i zagrebački nogometni klub Dinamo čiji će autobus u srijedu, 21. svibnja krenuti prema Cerni i OŠ Matije Antuna Reljkovića, gdje su u prihvatilištu smješteni brojni stanovnici evakuirani iz Gunje i okolnih sela pogođenih poplavama.

Djelatnici uprave kluba i stadiona prikupili su pojedinačne donacije, dok je klub za put u Slavoniju i potrebite osigurao konzerviranu hranu, higijenske potrepštine i vodu. Također, klub će donirati i određeni financijski iznos, kao i odjevne predmete i pokrivače. Akciji su se pridružili i navijači koji su nakon poziva stigli na stadion s donacijama. Zainteresirani donacije mogu donijeti do utorka navečer.

Pomoć iz svih krajeva

Društvo arhitekata Zagreb odlučilo je prihod od uplaćenih kotizacija proslijediti u fondove za pomoć unesrećenima od poplava na području Hrvatske.

Akcija "Studentski val pomoći" za pomoć stanovnicima poplavljenih područja najavila je da se njihova akcija nastavlja tokom cijelog tjedna, do subote, 24. svibnja. Građani potrebštine mogu donijeti u njihovo centralno skladište, u dvoranu Pauk studentskog doma Stjepan Radić.

Pozivu Crvenog križa i Caritasa za slanje pomoći odazvala su se i zagrebačka tvrtka Dukat i njezini zaposlenici koji danas šalju nove pošiljke trajnog mlijeka na poplavljena područja Županje, Požege, Vinkovaca i Vukovara koje će Hrvatski Crveni križ distribuirati prema potrebi.

Josipović o poplavama: Aplicirat ćemo za EU fondove

Osim trajnog mlijeka, kojega je Dukat u posljednja dva dana donirano 15 tona, u akciju pomoći ugroženim područjima priključili su se i Dukatovi zaposlenici volonteri koji će prikupljati higijenske potrepštine i hranu s duljim rokom trajanja koja će biti dostavljena na lokacije poplavljenih područja u Hrvatskoj.

Dukat ističe da će i dalje pratiti razvoj teške situacije na poplavom pogođenim područjima i aktivno sudjelovati u pružanju pomoći nastradalima u Slavoniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene