Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljeno njih 217

Veliki problem za Split: Gdje vezati kruzere?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pomolu nove turističke sezone Split muči stara boljka. Još uvijek nije pokrenuto uređenje istočne obale gdje su trajekti, kruzeri, te željeznički i autobusni kolodvor. Prostor nije oku ugodan, a u srcu je grada! Istina, barem se u luci radi na izgradnji novih vezova.

Danas jaka južina i brodovi čvrsto vezani uz kraj. No, najveći cruiser kojega je Split vidio, MSC Fantasia nije jučer mogao u luku. 'Upravo on zbog svoje veličine 333 metra nije mogao ući u luku', pojašnjava Vjekoslav Grgić iz Lučke uprave.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

>> U Dubrovnik samo danas kruzerima stiglo 6 i pol tisuća gostiju

Ostao je na sidru, gosti su brodicama prebačeni do Rive. Split već ima ugovoreno 217 uplovljavanja cruisera za ovu godinu. Stoga je dobro da su u pripremi vezovi za cruisere na zadnjem dijelu luke, na vanjskom lukobranu.

'Krajem sezone počinje izgradnja i bit će dovršeno 2016. tada ćemo moći primiti najveće cruisere koji dođu u Split', kaže Grgić.

U luci će do ljeta biti naliven veliki plato, koji će smanjiti gužve s automobilima. No, i dalje pogled putnika zapinje za ovaj oronuli industrijski ugođaj. Tvornica Dalmacijavino se iselila, a zgrada ostala. Što će ovdje biti i kada, još nitko ne zna.

No, nimalo elitna je istočna obala Splita danas. Umjesto vrhunskih hotela i restorana, stilskih detalja, šetnica i zelenila, prvi kontakt putnika sa Splitom je red plastičnih montažnih objekata dotrajalog ugođaja. To osobito važi za autobusni kolodvor.

O uređenju istočne obale polemizira se desetljećima. No nedavno održan natječaj još nije odredio ni hoće li kolodvori seliti odavde iz centra u predgrađe ili ipak ne?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene