Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na pomolu nove turističke sezone Split muči stara boljka. Još uvijek nije pokrenuto uređenje istočne obale gdje su trajekti, kruzeri, te željeznički i autobusni kolodvor. Prostor nije oku ugodan, a u srcu je grada! Istina, barem se u luci radi na izgradnji novih vezova.


Danas jaka južina i brodovi čvrsto vezani uz kraj. No, najveći cruiser kojega je Split vidio, MSC Fantasia nije jučer mogao u luku. 'Upravo on zbog svoje veličine 333 metra nije mogao ući u luku', pojašnjava Vjekoslav Grgić iz Lučke uprave.

Vezani članci Ilustracija "Stani, pucat ću!" Mladić usred bijela dana hodao Splitom s noževima u ruci, pogledajte snimku policijske potjere Sudar u Splitu Strašna prometna nesreća u Splitu: Sudarila se dva automobila, a teško stradali pješaci. Među njima i dijete

>> U Dubrovnik samo danas kruzerima stiglo 6 i pol tisuća gostiju

Ostao je na sidru, gosti su brodicama prebačeni do Rive. Split već ima ugovoreno 217 uplovljavanja cruisera za ovu godinu. Stoga je dobro da su u pripremi vezovi za cruisere na zadnjem dijelu luke, na vanjskom lukobranu.

'Krajem sezone počinje izgradnja i bit će dovršeno 2016. tada ćemo moći primiti najveće cruisere koji dođu u Split', kaže Grgić.

U luci će do ljeta biti naliven veliki plato, koji će smanjiti gužve s automobilima. No, i dalje pogled putnika zapinje za ovaj oronuli industrijski ugođaj. Tvornica Dalmacijavino se iselila, a zgrada ostala. Što će ovdje biti i kada, još nitko ne zna.

No, nimalo elitna je istočna obala Splita danas. Umjesto vrhunskih hotela i restorana, stilskih detalja, šetnica i zelenila, prvi kontakt putnika sa Splitom je red plastičnih montažnih objekata dotrajalog ugođaja. To osobito važi za autobusni kolodvor.

O uređenju istočne obale polemizira se desetljećima. No nedavno održan natječaj još nije odredio ni hoće li kolodvori seliti odavde iz centra u predgrađe ili ipak ne?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook