Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cisterna se prevrnula i pala u provaliju

NA PELJEŠAC STIŽE POMOĆ IZ ZAGREBA i BiH Je li pilot ugledao piromana kako podmeće požar?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon još jedne neprospavane noći, vatrogasci i dalje na Pelješcu gase razbuktali požare.

Ako imate snimke ili fotografije požara, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara" Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

23:08 - Gasitelji na Pelješcu i ovu će noć provesti pokušavajući staviti požar pod kontrolu - na terenu je reporter Nove TV Vicko Dragojević. Evo što je rekao:

'Za sada je mirno, ipak za večeras je najavljen jači vjetar što bi moglo dodatno otežati situaciju. Jedna cisterna se prevrnula i pala u provaliju, a jedan od pilota Air Tractora navodno je danas ugledao piromana kako podmeće požar, ali to će se još istraživati.

Upravo je počela kiša koja bi vatrogascima mogla malo olakšati situaciju, a posao će im otežati mrak i nepristupačan teren.

22:57 - 'I dalje borba traje, evo vidite i sami događaju se neke izvanredne situacije s kojima se treba nosit. Svi su uključeni, svi prate, svatko radi ono što može i nadamo se najboljem', rekla nam je Ana Kordić, pročelnica Ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik.

'Štete su velike. Srećom nije ni jedna stambena zgrada izgorila. Nažalost, pomoćnih zgrada je izgorilo nekoliko. Dobra je stvar što se pokazuje zajedništvo u nevolji', rekao nam je župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić.

22:17 - Težak teren i stalne promjene vjetra dodatno otežavaju posao vatrogascima. Izgorjelo je više od 1.000 hektara borove šume, maslinika i vinograda. Kuće nisu u neposrednoj opasnosti. U pomoć vatrogascima stigle su snage iz Splita, Omiša, Makarske, čak i Neuma. Na Pelješac su krenuli dobrovoljni vatrogasaci iz Vatrogasne zajednice grada Zagreba.

Gasitelji na Pelješcu i ovu će noć provesti pokušavajući staviti požar pod kontrolu.

20:27 - Stanje s požarima na Pelješcu u srijedu kasno popodne je stabilno, kuće nisu u neposrednoj opasnosti, ali fronta požara je široka i vatrogasci pripremaju teren kako bi spriječili širenje vatre tijekom noći, doznaje se od načelnika općina Stona i Janjine.

Kako je istaknuo načelnik općine Stona Vedran Antunica, kuće na predjelu Ponikava nisu u opasnosti, a vatrogascima je stigla pomoć iz mnogih krajeva Hrvatske te iz BiH.

"Trenutačno je relativno mirno, kanaderi još rade, ljudi na terenu čine najviše što mogu", rekao je Antunica i dodao da je obranjen zaselak Zabrđe te kako, po informacijama s terena, nijedna kuća nije izgorjela.

"Vatrena fronta je duž cijelog naselja Ponikava, vatrogascima je u pomoć došlo dosta snaga iz Splita, Omiša, Makarske, čak i Neuma", rekao je Antunica te dodao kako je požar još daleko od Prapratnog.

Načelnik općine Janjine Vlatko Marević rekao je da na predjelu Janjine "situacija nije dobra, ali je trenutačno stabilna".

"Situacija kod nas nije dobra. Sad je stabilno, ali fronta je široka. Razvučeno nam je sve od Rote iza Janjine preko jednog predjela prema Trsteniku, tako da imamo desetak lokacija gdje je kritično, gdje moramo braniti da ne ide požar dalje. Danas popodne nam je išlo na ruku jer nije bilo vjetra, ali - ako se digne vjetar - nema toga ljudskog faktora koji to može spriječiti", rekao je Marević i dodao kako je vatra kod zaselka Zabrežja došla 200-tinjak metara od kuća.

"Prema Janjini držimo požar na kilometar, ali tu je riječ o brdu i težak je teren. Pucaju mine još iz Drugoga svjetskog rata pa je teško i slati ljude", rekao je Marević i dodao kako još nije bilo evakuacije te da nijedna kuća nije u neposrednoj opasnosti.

Inače, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba izvijestio je da po nalogu glavnoga vatrogasnog zapovjednika zagrebački vatrogasci idu pomoći gasiti veliki požar na Pelješcu. Na Pelješac večeras kreće 20 dobrovoljnih vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice grada Zagreba, četiri profesionalna vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i četiri vozila za gašenje požara.

Osim toga, na redovitu dislokaciju na područje Dalmacije noćas odlazi i šest profesionalnih vatrogasaca iz zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe.

19:26 - Nekoliko stotina gasitelja i zračne snage pokušavaju i dalje staviti pod kontrolu požare koji već danima bjesne na Pelješcu i Korčuli. U srijedu je na Pelješcu najkritičnije bilo u zaseoku Zabrđe gdje su se vatrogasci borili za svaku kuću. Požar se odjednom naglo razbuktao, ali svi su dali sve od sebe da se kuće sačuvaju. Na sreću izgorila je stara kuća u kojoj nitko ne živi, obiteljske kuće su ostale neoštećene.

Žene i djeca su napustile kuće, a muškarci ostali čekati vatru. Gasilo se kako se stiglo, stotinjak vatrogasaca gasilo je požar na dužini od 30-tak kilometara. Vatra je brzo prebacila put, a eksplodirao je i dalekovod - gasiteljima slijedi jako duga noć.

Veliki problem predstavljala je činjenica da su požari stalno nicali, a bili su jako udaljeni. Zbog požara su nastali i problemi u prometu, a u kolonama se čekalo i po nekoliko sati.

U ovim trenucima požar je daleko od ugašenog i svima predstoji jedna jako duga noć.

18:14 - Kuće u zaseoku Zabrđe na Pelješcu su obranjene, a situacija s požarom se malo smirila, rekao je u srijedu poslijepodne zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Dubrovačko primorje Ivo Franušić.

''Bit će dobro, sad se situacija malo primirila. Kuće u zaseoku Zabrđe su obranjene'', kratko je u telefonskoj izjavi rekao Franušić.

Nešto ranije tijekom srijede zatvorena je cesta preko poluotoka Pelješca nakon što je vatra prebacila cestu, a požar krenuo prema Kuni Pelješkoj, Prapratnom i Janjini.

Na požarište su oko podneva poslane dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO-a), a gašenje požara otežava velika količina dima, priopćio je MORH.

Požare na Pelješcu gase dva aviona Canadair, dva aviona Airtractota i dva helikoptera Mi-8 MTV.

17:12 - Na Pelješcu se stanje prema zadnjim informacijama s terena sve više pogoršava. Glavna cesta preko Pelješca je zatvorena, a vatra se širi i ide prema Ponikvama. U opasnosti je zaselak Zabrđe gdje vatrogasci pokušavaju obraniti kuće.

Vatrogasci su na izmaku snaga, a u gašenju im pomažu i dva helikoptera. Dodatni problem radi im jak vjetar.  Naš reporter Vicko Dragojević, nešto prije vijesti uspio nam se javiti s terena. Evo kakvo je stanje.

'Upravo se nalazim u selu Zabrđe gdje traje doslovce borba za svaku kuću. Vatra se prebacila preko puta i popela se visoko uzbrdo i evo do sada je izgorila jedna kuća. Srećom tu nitko ne zivi. Obiteljske kuće su za sad obranjene. Na terenu u ovome dijelu Pelješca su stotine vatrogasaca, dva kanadera i dva helikoptera ali jak vjetar i nepristupačan teren svima jako otežavaju posao. Ono što moram naglasiti je da su domaći vatrogasci dali sve od sebe, probili se kroz vatru i dim da bi dšsli do ovih kuća i ponovit ću traje borba za svaku

16:56 Na Korčuli i dalje gori na dvije lokacije, a jedna od njih je polje u Smokvici. Vatrogscima je sve teže gasiti požar koji je planuo subotu. Više detalja o požarima na Korčuli pročitajte OVDJE.

16:35 - Na požarište na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u srijedu oko podneva upućene su dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO-a), a gašenje požara otežava velika količina dima, priopćio je MORH.

Požare na Pelješcu gase dva aviona Canadair, dva aviona Airtractota i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Drugi požar na otoku Kurčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan, gasi jedan Canadair i jedan Airtarctor.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 satnik Stjepan Jović, koji sudjeluje u gašenju požara u Ponikvama na Pelješcu rekao je da je požar još aktivan te se prebacuje na više manjih prostora, a gašenje otežava velika količina dima.

"Iz helikoptera djelujemo po rubnim prostorima i izdvojenim žarištima. Velika je visinska razlika od uzimanja i mjesta ispuštanja vode, more gdje uzimamo vodu je nešto udaljenije tako da nam krug do slijedećeg "bacanja" traje oko osam minuta", istaknuo je Jović.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage iz baze "Zemunik" do sada su bile angažirane na 38 požarišta (12 u Zadarskoj, osam u Šibensko-kninskoj, sedam u Dubrovačko-neretvanskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj i pet u Istarskoj županiji).

Na Lastovu uspostavljen telekomunikacijski promet

Hrvatski telekom (HT) priopćio je u srijedu da je na području Lastova oko 15 sati uspostavljen telekomunikacijski promet te korisnici ponovo mogu nesmetano koristiti usluge. Prekid je nastao uslijed požara i oštećenja svjetlovodnog kabela na Korčuli.

Sanacijom navedenog kabela osposobljene su i fiksne telekomunikacijske usluge u mjestima Brna i Prižba na otoku Korčuli koja su bila u prekidu.

HT ističe da su na dijelovima poluotoka Pelješca još moguće poteškoće u korištenju mobilne telefonije jer je uslijed požara na lokaciji Trstenik izgorjela jedna bazna postaja. Na ostalim lokacijama njihove službe su jučer osigurale dodatne agregate koji omogućavaju nesmetan rad baznih postaja, u slučaju eventualnog prestanka napajanja.

15:37 - Situaciju na Pelješcu prati reporter Dnevnika Nove TV Vicko Dragojević. Vatra je došla do prvih kuća i u ovim trenucima vatrogasci se bore za spas svake od njih. Put preko glavne magistrale od Ponikava je prekinut.

15:24 - Požar na Pelješcu se širi i vatra ide prema Ponikvama, a u opasnosti je zaselak Zabrđe gdje vatrogasci pokušavaju obraniti kuće, rekao je u srijedu poslijepodne glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

''Cesta preko Pelješca je zatvorena, a požar je došao do zaseoka Zabrđe u kojem se vatrogasci bore sa vatrenom stihijom u obrani kuća'', rekao je Cvjetinović te dodao kako su na terenu i dva helikoptera koja pomažu u gašenju.

Na Pelješcu od ponedjeljka navečer gore dva požara u kojima je stradalo više od 800 hektara birove šume, veliki broj vinograda, jedna vinarija te veliki broj domaćih životinja.

13:42 - 'Vatra je prešla na drugu stranu zbog čega je zatvorena vesta preko Pelješca. Požar ide u smjeru Prapratnog, Janjine i Kune pelješke', rekao je glasnogovornik dubrovačko-neretvanskog Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović te dodao kako kuće trenutačno nisu u opasnosti.

13:01 - Cesta preko Pelješaca zatvorena je za promet zbog vatre koja je kod Ponikava prešla cestu. Vatra se kreće prema stanovnicima sela Zabrđe. U obrani sela pomažu im vatrogasci. Gašenje buktinje otežava jak vjetar, a zapalio se još jedan dalekovod.

12:49 - Šest protupožarnih aviona i helikoptera Oružanih snaga RH iz 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a ponovno su u srijedu u 6 sati krenuli na gašenje požara na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli, a djelovat će sukladno situaciji na požarištima.

Na požarištu na Pelješcu angažiran je jedan zrakoplov Canadair CL-415, dva zrakoplova Airtractor AT-802 te jedan helikopter Mi-8 MTV, dok požar na području Smokvice koji je aktivan peti dan zaredom, gasi jedan Canadair CL-415 i jedan Airtarctor AT-802, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Ovo su polazna odredišta zračnih snaga koje će se i danas izmjenjivati i dodatno pojačavati sukladno razvoju situacije na terenu.

Tijekom jučerašnjeg dana, zračne snage su uz ova dva požarišta, djelovali i u Istri na lokaciji Sveti Petar u Šumi, s osam protupožarnih aviona i helikoptera, pri čemu su na požarištima proveli ukupno 48 sati izbacivši više od 2 000 tona vode.

Na gašenje požara na poluotoku Pelješcu, na područje Trstenika i Pijavičinog, jučer je upućeno i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH.

12:26 - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je na svojem facebook profilu uputila zahvalu vatrogascima uključenima u gašenje požara te naglasila kako ti požari pokazuju važnost koncepta domovinske sigurnosti, odnosno učinkovitog korištenja svih raspoloživih resursa u kriznoj situaciji.

'Upravo sam razgovarala s glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem, koji me izvijestio o stanju na terenu; želim zahvaliti našim hrabrim vatrogascima i svima onima koji su se uključili u gašenje požara. Ovi požari jedan su od razloga zašto je važan koncept domovinske sigurnosti - kako bi se u ovakvim situacijama učinkovito koristili svi raspoloživi resursi, a institucije djelovale zajedno i pravovremeno', napisala je hrvatska predsjednica na svome službenome facebook profilu.

 

[POŽARI] KGK - "Upravo sam razgovarala s glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem, koji me izvijestio o...

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on Tuesday, July 21, 2015

 

11:49 - 'Vozim se prema Janjini.Izgleda apokaliptično. Pepeo i bandere umjesto drveća..', napsiala je jedna mještanka Pelješca na Twitteru. Apokaliptične pirzore pepela, ubrzo je došla počistiti ralica.

 

11:00 - 'Još uvijek gore dva požara na Pelješcu i jedan na Korčuli. Na terenu nam je sve skupa više od 300 vatrogasaca, računajući i vojsku. Pomažu i zračne snage', rekao je vatrogasni zapovjednik dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić rekao je kako je na Pelješcu opožareno više od 800 hektara površine, no da trenutno nisu ugrožene kuće.

U vatrenoj stihiji na Pelješcu su stradali vinogradi, jedna vinarija, domaće životinje i gusta borova šuma, a u ponedjeljak navečer privremeno su evakuirani mještani Trstenika. 'Pomalo napredujemo, ali problem nam radi vjetar. Razvukli su nam se požari na dosta frontova. Opožareno je više od 800 hektara površine. Trenutno gori u Ponikvama, poviše Janjine i prema Potomju. Kuće ni objekti nisu zasada ugroženi', rekao je Franušić.

Na gašenje požara na poluotoku Pelješcu, na područje Trstenika i Pijavičinog, jučer je upućeno i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH.

9:45 - Trenutačno je na Pelješcu gore nego na Korčuli, a vatra ne jenjava ni na jednom požarištu. Danas će se kanaderima pojačati gašenje požara. Na Korčuli su već dva kanadera, a na Pelješcu jedan.

8:43 - 'Još uvijek gori na Korčuli i ugroženo je naselje Brna. Požar gasi 150 do 200 vatrogasaca uz pomoć kanadera', rekao je za Dnevnik.hr Emil Milat iz DVD-a Blato na Korčuli. Na terenu su vidljivi vatreni jezici, a vjetar je mirniji.

8:38 - I tijekom jutarnjih sati vatrogascima na Pelješcu i Korčuli stiže pomoć iz zraka koja se izmjenjuje na oba požarišta.ovisno o tome gdje su više potrebni.

8:23 - Požarom je zahvaćena je velika površina, a vatrogasci kažu da će se na gašenju zasigurno raditi još nekoliko dana. Na Pelješcu je zbog oštećenog dalekovoda dio stanovnika bez struje.

7:50 -  Vatrogasci i dalje gase požar koji na Pelješcu više ne bukti jako kao jučer. 'Situacija je bolja nego jučer. Jučer je cijeli dan požar gasilo 200 vatrogasaca. Radilo se i cijelu noć. Dobivamo pomoć i iz zraka', rekao je za Dnevnik.hr Tomsilav Vuko, proibalni vatrogasni zapovjednik.

Državna cesta Janjina-Pijavičino (DC414) na Pelješcu otvorena je za sav promet, ali se zbog gašenja požara vozi usporeno. Zbog prometne nesreće od 6 sati zatvorena je autocesta A1 između čvorova Otočac i Perušić u smjeru Zagreba. Obilazak je državnom cestom DC50 između čvorova Otočac i Perušić, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub.

Od 5,50 sati otvorena je autocesta A3 Bregana-Lipovac između čvorova Popovača i Kutina u smjeru Slavonskog Broda, no na 93. km vozi se otežano, jednim trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. Vozače pozivamo na oprez.

Na važnijim cestama promet je uglavnom slab, dok je povremeno pojačan na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca prema moru, autocesti A3 Bregana-Lipovac između Zagreba i Popovače te na prilazima turističkih središta na obali. Povremeni zastoji mogući su na dionicama gdje traju radovi.

Zbog radova vozi se uz ograničenje brzine na državnoj cesti DC1 u Prijeboju i na državnoj cesti DC429 Selište Drežničko-Prijeboj (u Plitvičkim Jezerima).

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog radova, za sva teretna vozila zatvoren je granični prijelaz Gunja (do 8. rujna). Zbog radova na GP Vinjani Donji, proširuje se trak za teretna vozila, moguće su gužve.

Trajekti i katamarani plove redovito.

7:34 - Zbog brojnih požara koji su ovaj tjedan pogodili otok Korčulu i poluotok Pelješac, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je pomoć od Europske komisije.

"Kao potpredsjednik za otoke Međuskupine za otoke, mora, rijeke i priobalna područja, odlučio sam reagirati prioritetnim pitanjem Komisiji. Situacija na terenu je dramatična, vatrogasci ne mogu garantirati za kuće, a nijedan od tih dvaju požara, unatoč nadljudskim naporima i korištenju svih kapaciteta, i dalje nije pod kontrolom. Na Korčuli su evakuirana ugrožena mjesta, a izgorjelo je više od 850 hektara površine, dok na Pelješcu gori šuma u duljini od dva kilometra. Toplinski val ekstremno visokih temperatura i suša nikako ne pridonose poboljšanju situacije, a prekinuti su i opskrba električnom energijom i telefonske linije", napisao je Picula.

Picula zbog požara traži pomoć od Europske komisije

Hrvatski premijer Zoran Milanović u utorak je, prilikom posjeta Korčuli gdje su izbili veliki požari, ustvrdio da je Hrvatska dosta dobro opremljena protupožarnom tehnikom i avionima, da vatrogasci imaju i hrabrost i stručnost, no da sve to nije dovoljno kad je u pitanju stihija.

"Prošle godine požara nije bilo, ove godine su počeli i bit će ih još. Ovo je tek početak. Moramo biti spremni, tehnika, ljudi. Kad krene ovako grubo, nikad nije dosta. Mi smo kao zemlja dobro opremljeni, ali ovo je stihija. Računamo na hrabrost ljudi koji ovo rade i njihovu stručnost", rekao je Milanović tijekom obilaska požarišta u Smokvici.

Na pitanje hoće li država pomoći ljudima koji su u požaru ostali bez imovine, rekao je da ljudi ovdje pametno rade i da su osigurani, a da će država uvijek uskočiti bude li trebalo. "Bitno je da se u takvim prostorima, gdje požar može doći taj čas, prethodno osigura imovina, a ovo je primjer gdje je to napravljeno. Država uvijek na kraju uskoči, no bitno je da svatko sa svoje strana unaprijed razmišlja o mogućoj opasnosti i da napravi sve što može", rekao je.

Požari su buknuli u subotu kasno popodne na otoku Korčuli, gdje je spaljeno oko petstotinjak hektara šume, a u ponedjeljak navečer i na Pelješcu gdje je izgorjelo više od 400 hektara površine. (I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene