Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve snage na terenu

VIDEO: Borili se s vatrom cijelu noć, kuće jedva spašene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci su cijelu noć vodili bitku s požarom koji je sinoć planuo u mjestu Poljica na zadarskom području.

Iako je vatra noćas ponovno zaprijetila kućama, požar je rano jutros ipak lokaliziran.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

Nakon niza posljepodnevnih požara u zadarskom zaleđu na području Zadra sinoć je buknulo nekoliko novih požara. Vatrogasci su cijelu noć vodili bitku s vatrom koja je nošena vjetrom u nekoliko navrata zaprijetila kućama u mjestu Poljica.

Gasitelji su oko ponoći ipak uspjeli obraniti obližnje kuće, a nakon toga je vjetar promijenio smjer pa je vatra krenula prema obližnjem mjestu Vrsi. No to nije dugo trajalo. Ubrzo je vatra nošena snažnim vjetrom ponovno krenula prema Poljicima. Sve su vatrogasne snage ponovno prebačene na tu stranu požarišta. Oko dva sata poslije ponoći vatra je došla na svega desetak metara od kuća, a vatrogasci su je gasili iz dvorišta.

Požar stavljen pod kontrolu

'Spremila sam dokumente, ako budemo morali bježati. To je jedino važno. To i da svi preživimo ovo noćas', rekla je jedna mještanka. Vatrogascima su u gašenju pomagali i mještani. Iako je požar stavljen pod nadzor noćas nisu spavali.

Vatrogasci odsječeni vatrenom frontom

'Situacija je grozna, trenutačno na zadarskom području imamo 6 ili 7 požara, a plameni jezici dosežu i do 20 metara. Ne možemo ići prema požaru te smo odlučili braniti kuće', rekao nam je ranije sinoć županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

Šoša kaže da je u jednom trenutku vatra preskočila lokalnu cestu, zbog čega je dio vatrogasaca ostao odsječen. Vatrena fronta je u jednom trenutku bila duga čak dva, a široka jedan kilometar. Prema informacijama s terena, pretpostavlja se da su požari podmetnuti jer ih je posljednjih dva dana buknulo previše s obzirom na uvjete.

Požar lokaliziran

Vatrogasci su požar u Policima oko tri sata u noći ipak uspjeli staviti pod kontrolu. Iako su strahovali od jutra jer je najavljena bura koja bi mogla ponovno stvarati probleme rasplamsavajući vatru, jutros oko 6:30 tri kanadera su natopili dio na kojem je požar još bio aktivan. 'Može se reći da je požar lokaliziran. Požarište se obilazi i sanira jer neki panjevi još tinjaju. Izgorjela je oko 200 hektara hrastove šuma, nisko raslinje i oštećen je jedan dalekovod, no sve su kuće spašene', rekao nam je jutros u telefonskom razgovoru zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Boris Jović.

Požar se u nekim trenucima približavao na svega 20-ak metara udaljenosti od kuća. 'Bio je to jedan od najvećih i najtežih požara u Zadarskoj županiji ove godine', kazao je Šoša.

Gori i kod Omiša

Šumski požar na području Lokve Rogoznice kod Omiša, koji je buknuo jučer navečer u 19,52 sati, stavljen je noćas pod kontrolu, doznaje se iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Odmah nakon dojave na teren su otišli vatrogasci s područja Kučića, Zadvarja, Gata, Dugog Rata, Splita, Solina, Omiša, Makarske, Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Žrnovnice i državne snage DIP Divulje. S obzirom da je odmah nakon izbijanja vatre u Marušićima zapuhala bura požar se u jednom momentu počeo širiti put kuća, pa su na teren poslane dodatne snage koje su kuće obranili i vatru nekoliko sati kasnije stavili pod kontrolu. Dio od 60 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila, koliko ih se borilo s vatrom, ostali su cijelu noć dežurati na terenu kako se vatra ne bi ponovno razbuktala. Izgorjelo je oko sedam hektara mlade borove šume.   

Niz požara lokaliziran tijekom dana

Vatra se velikom brzinom širi, a plameni jezici dosežu i do 20 metara u zrak Inače, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je ranije jučer o nizu lokaliziranih požara u zadarskom zaleđu, te u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Požar kod mjesta Bokulje, Gornja Slivnica, koji je izbio oko 15 sati, lokaliziran je, a vatra je zahvatila 1,5 hektar šume smreke i niskog raslinja. Požar su gasili pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar, te dobrovoljnih varogasnih društava (DVD) Posedarje i Ražanac te iz zraka dva air tractora. Oko 16,45 sati lokaliziran je požar na području Smokovića kod Zemunika. Požar je dojavljen oko 16 sati, a u gašenju su sudjelovali pripadnici JVP Zadar i DVD Sukošan, kao i dva kanadera i air tractor. Prema prvim procjenama požar je zahvatio oko 9 hektara trave, niskog raslinja i borove šume.

Požar kod Gornje Slivnice, koji je dojavljen u četvrtak u 19 sati, lokaliziran je istu noć u 3 sata. U gašenju su sudjelovali pripadnici državne interventne postrojbe (DIP) Zadar, te JVP Zadar i DVD-a Posedarje i Ražanac. Oko 17,35 sati u petak lokaliziran je požar niskog raslinja i smreke kod mjesta Miljevci, Širitovci. Požar je dojavljen oko 13,40 sati, a vatrom je zahvaćeno 12 hektara smreke, trave i niskog raslinja. U gašenju su sudjelovali pripadnici JVP Drniš i DVD Drniš te dva kanadera. Na dežurstvu je ostao DVD Drniš. Oko 16,30 lokaliziran je požar na području Prokljana, Raslina.

U petak oko 15,55 sati lokaliziran je požar otvorenog prostora na području Sevida kod Modrića. Požar je dojavljen oko 15 sati, a u gašenju su sudjelovali pripadnici DIP Split, DVD-a Marina, Vranjica, Kaštela, Trogira, Primoštena i Rogoznice te dva kanadera. Izgorjela su četiri hektara trave, niskog raslinja, makije i maslinika. Oko 15,20 sati zaprimljena je dojava požara kod Kamešnice, na predjelu Rože. (T.Š./Hina)

Smatrate li da namjerno izazivanje požara treba biti strože kažnjivo?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene