Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pola sata poslije ponoći pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja spustila je s visoke stijene iznad Omiša ozlijeđenu 25-godišnju alpinisticu i tijelo 25-godišnjeg mladića koji je prilikom penjanja pao i poginuo.


U vrlo zahtjevnoj akciji izvedenoj po mraku i kiši uspjeli osigurati i zbrinuti alpinisticu Sini Nykanen iz Finske, koja se nalazila na polovici 250 metara visoke stijene. Ubrzo je, 50 metara ispod, pronađen njezin supenjač, iz Novog Zelanda, koji je ostao visiti na užetu. On je pao s oko 70 metara visine, pri padu je udarao o stijenu i zadobio smrtonosne ozljede. U namjeri da zaustavi njegov pad, djevojka je ozlijedila ruke te se nalazila u stanju šoka.

Vezani članci HGSS, spašavanje na Zavratnici (Foto: HGSS Gospić) HGSS spašavao turiste na Velebitu: ''Eto ih na stijenama u kroksicama i finim sandalicama'' Akcija spašavanja (Foto: GSS u BiH) Gorske službe spašavanja kod Livna tragaju za nestalim državljaninom Hrvatske

>> Velika akcija HGSS-a kod Omiša: Poginuo alpinist, žena spašena

Odmah po padu počela je dozivati u pomoć što su srećom čuli mještani koji žive u blizini Hidroelektrane Zaključac, te oko 19 sati pozvali HGSS. Dvoje penjača bili su smješteni u jednom od kampova u Omišu, odakle su jučer krenuli na penjanje u stijeni Ilinac, smjer Rambo, težine 6a.

Na teren su odmah po dojavi izišli pripadnici iz Omiške podružnice HGSS-a, a zatim su im se priključili i ostali spašavatelji iz Splita s potrebnom opremom, ukupno njih 25. Radi se o vrlo zahtjevnoj noćnoj akciji visokog rizika koja je zbog kiše i krušljivosti stijene. U stijeni je bilo potrebno postaviti više sidrišta a rad spasilca se čitavo vrijeme odvijao u vertikali u kojoj su glavninu posla odradili upravo spasioci iz Omiša.

U akciji je sudjelovalo i 6 članova DVD Omiš koji su u podnožju stijene pomogli pri čišćenju puta i transportu unesrećenog do ceste. HGSS u priopćenju napominje i da je proteklog vikenda bio angažiran u više intervencija i dežurstava. Samo u potrazi za nestalom osobom kod Aržana koja se odvija već treći dan dnevno je angažirano i po 40-tak gorskih spašavatelja, kaže se u priopćenju HGSS-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook