Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Ljubljane

Veleposlanstvo SAD-a kritizira WikiLeaks: 'Neodgovorno razotkrivaju osjetljive informacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko veleposlanstvo u Ljubljani je oštro kritiziralo zadnje objave američkih diplomatskih brzojava na WikiLeaksu, koje zadnjih dana vrlo intenzivno prenose i slovenski mediji.

Američko veleposlanstvo u Ljubljani tim je povodom izrazilo žaljenje zbog 'neodgovornog razotkrivanja povjerljivih informacija', budući da zadnje objave WikiLeaksa u kojima nema ni redakcijskih intervencija 'ugrožavaju sigurnost nedužnih ljudi', prenijela je upozorenje Slovenska tiskovna agencija STA. Slovenski su mediji zadnjih dana vrlo intenzivno objavljivali otkrića WikiLeaksa, a neki su američki diplomatski brzojavi čini se poslužili i kao sredstvo političkog obračuna među slovenskim strankama i između vlade i oporbe.

U jednom od američkih brzojava navodno je spomenuto da je nekadašnji američki veleposlanik u Sloveniji od anonimnog izvora doznao da je bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša dobio nekoliko milijuna eura mita od finske tvrtke Patria za isporuku oklopnih vozila i naoružanja. Janšina stranka to je već zanijekala, tvrdeći da spomenuto izvješće američkih diplomata ne može biti vjerodostojno i nepristrano.

Amerikanci su bili zainteresirani da posao sa slovenskom vojskom dobije austrijska kompanija Steyer Daimler Puch sa svojom slovenskom podružnicom u suradnji s američkim General Dynamicsom. Slovenski zastupnik Franco Juri, član stranke Zares, u ponedjeljak je rekao da bi bivši američki veleposlanik, koji se u navodu da je Janša navodno dobio mito poziva na anonimni izvor, zato trebao odgovarati pred slovenskim parlamentarnim povjerenstvom koje se bavi pitanjem afere Patria.

Slovenska tiskovna agencija upozorava da američko veleposlanstvo smatra da je ponašanje WikiLeaksa neodgovorno i opasno, među ostalim i zato jer ugrožava povjerenje prema uobičajenom diplomatskom dijalogu koji se temelji na iskrenosti, te diplomatsku komunikaciju koja se oslanja na lokalne izvore. Američki diplomati u Ljubljani uz to upozoravaju na opasnost donošenja zaključka temeljem WikiLeaksovih objava, a da se pri tome ne poznaje vrijeme i kontekst u kojemu su razgovori vođeni. (Hina)

Pročitajte i ovo Specijalci svladali muškarca u Ljubljani - 2 nasrnuo na njih VIDEO/FOTO Policija otkrila detalje drame u centru Ljubljane: Mladi muškarac već je sudjelovao u sličnom incidentu 2020. Janez Janša (Foto: AFP) Organizatori desne udruge Više tisuća ljudi na prosvjedu protiv slovenske vlade

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene