Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatrogasci brane kuće

Najavljen novi vodeni val, vojska u pripravnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na velikogoričkom području i dalje traje borba s poplavama, posebno na području vodotoka rijeke Odre koja se od Valeševca počela vraćati prema Čičkoj Poljani, gdje vatrogasci brane kuće, a stanovništvo je u pripravnosti.

Tridesetak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava na tom području postavljaju vreće za obranu najugroženijih kuća, ali stanje još uvijek nije alarmantno, doznaje se od zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josipa Novosela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

Zasad je najugroženije područje općine Orle i sela Čička Poljana jer je velečevečko polje puno vode, koja ne otječe prema Kupi već se vraća natrag.

Premijer na poplavljenim područjima: 'Moramo biti spremni na mogućnost evakuacije'

Stanovništvo nije evakuirano, ali je Stožer za zaštitu i spašavanje upozorava mještane da budu u pripravnosti.

'Prikupili smo zadnje informacije s terena. Odluke su usmjerene ka stabilizaciji daljnjeg stanja', rekao je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić te dodaje da su ugrožene stotine kuća. Nadljudskim snagama sve ekipe rade na tome da štete bude što manje.

'Očekujemo novi vodeni val koji će doći Savom. Od utorka će doći veće količine vode putem Save, tako da će dio nizvodno od Zagreba biti ugrožen', kaže Perinić dodavši kako su ovo klimatske promjene na djelu.

DUZS: Zbog poplava i vojska u pripravnosti

Zbog najavljenog novog vodnog vala rijeke Save te iznimno otežanog prihvata njezinih pritoka, poduzimaju se mjere za obranu od poplava, stanje je najteže u Sisačko-moslavačkoj županiji, a u slučaju potrebe bit će organizirana i djelomična evakuacija stanovništva te je u pripravnosti pozvano i tisuću pripadnika Hrvatske vojske, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

S obzirom na veliku zapunjenost riječnih korita i prirodnih retencija (poplavljenih područja) – Lonjskog i Odranskog polja, Hrvatske vode izvijestile su da će biti iznimno otežan prihvat velikih voda rijeke Save i njezinih pritoka zbog čega bi mogao biti ugrožen sustav obrane od poplava na slijevu Save.

DUZS je stoga prema Ministarstvu obrane uputio zahtjev za stavljanjem u pripravnost, uz postojeće snage, još 1.000 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske, kako dodatne snage u obrani od poplave.

Osigurane su i dodatne količine vreća za pijesak, koje će biti distribuirane na lokacije koje odrede Hrvatske vode.

U svrhu pravodobne zaštite stanovništva i imovine, sukladno procijeni i potrebama, bit će organizirana djelomična evakuacija stanovništva, kažu u DUSZ-u.

Po prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda sutra i prekosutra (17./18. veljače) predviđaju se veće količine oborina u Sloveniji, koje će uvjetovati porast vodostaja Save i utjecati na plavljenje okolnih područja.

Stožer za zaštitu i spašavanje RH na današnjoj je sjednici prihvatio mišljenje Hrvatskih voda vezano uz plansko uklanjanje dijela nasipa i kontroliranog rasterećenja retencija u svrhu minimaliziranja štete po okolno stanovništvo.

Stožer je utvrdio i daljnje aktivnosti nadležnih službi, pripravnost i raspored operativnih snaga, koje će na terenu djelovati sve dok za to postoji potreba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene