Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon brojnih pokušaja porečko-pulskih biskupa i svećenika da sačuvaju vrijedne nekretnine koje potražuju benediktinci, Vatikan im je zabranio daljnje javne istupe.


Na misi u Eufrazijevoj bazilici o slučaju Dajla nije bilo ni riječi. Eufrazijeva bazilika i danas je bila puna vjernika. Tužni su, kažu, što njihova biskupija proživljava teške dane.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosor o 'slučaju Dajla': Moramo štititi interese države Slika nije dostupna DORH: Benediktinci nemaju pravo na povrat

Neslužbeno doznajemo kako je biskup Ivan Milovan otkazao i punomoć dosadašnjim odvjetnicima te kako se neće žaliti na sudsko rješenje u korist benediktinaca. Porečki slučaj za Novu TV komentirao je biskup u mirovini Antun Bogetić.

'To se već 10 godina vuče na sve načine. Oni su stalno mijenjali cijene i naš biskup Milovan je bio pripravan da ono što je pravo da će im se dati', tvrdi biskup. Međutim do mirnog sporazuma, kaže, nije nikad došlo. A poziv benediktinaca na Svetu stolicu ne smatra realnim.

'Ja smatram da Papa nije mogao to proučiti', uvjeren je Bogetić. Ipak, rješenje vidi u dogovoru s našim vlastima. 'Naša država je skoro sve platila ili će platiti i onda će biti gotovo, onda će to biti od Hrvatske i onda će činiti ono što hoće', uvjeren je Bogetić. Biskupu Milovanu do kraja će biti podrška. Kako god slučaj Dajla završio.