Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Don Ivan Grubišić prvi je hrvatski svećenik koji je ušao u Sabor i službeno više ne smije služiti misu, nositi svećeničko odijelo niti propovijedati. Vatikan je potvrdio odluku s početka godine koju je donijela splitsko makarska nadbiskupija.


Ivanu Grubišiću jedino preostaje Sabor. Više ne smije voditi misu, propovijedati, ispovijedati niti vjernicima davati sakramente. Ne smije čak ni nositi svećenićku odoru.'Suspenzija od nekih čina ne od svećeništva, a kako će stvari ići kasnije ne znam čekam kongregaciju za biskupe, ali nema odgovora', rekao je Grubišić. Adresa na koju se žalio je kriva. Suspenziju je dobio od splitsko makarskog nadbiskupa na inicijativu Vatikana.

Vezani članci Split: 12 uhićenih još na ispitivanju - 1 MUP objavio za što terete 12 uhićenih u Splitu, mještani ogorčeni: "Samo ugrabi, uzmi sebi, a za druge koga briga" Vinko Ljubičić i Mario Jurič Odvjetnik uhićenog splitskog poduzetnika otkrio što mu se stavlja na teret i poručio: "Uvjeren sam da tu nema ništa protuzakonito"

'Cijelu stvar vodi biskup, što je malo čudno, vlast mora biti podijeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku. U Crkvi čini se to ne vrijedi', rekao je Grubišić. Najviše tijelo koje može odlučivati o Grubišiću je Rimska Rota, a na tu odluku žalba nije moguća. 'Ostajem u Saboru kao zastupnik jer sam u mirovini, a ne više u pastoralu. Smatram da sam slobodan građanin, a ne odričući se svećeništva dragovoljno', dodao je.

>> Don Grubišić: Kukuriku koalicija je kao neka vjerska sekta

Splitsko makarska nadbiskupija nije ništa željela komentirati. Kažu za njih je slučaj Grubišić zaključen u trenutku odluke o suspenziji. Grubišić uvijek može tražiti otpusnicu iz svećeničkog poziva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook