Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vasić o zlostavljanju u slučaju "garaža" svjedoči iza zatvorenih vrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Branimiru Glavašu optuženom za ratne zločine nad Srbima u Osijeku 1991. nastavljeno je danas svjedočenjem Nikole Vasića, no njegov iskaz ostat će nepoznat jer je sudac na njegov zahtjev isključio javnost zbog zaštite svjedoka.

Tome se usprotivila Glavaševa obrana, tvrdeći da se svjedok svojim iskazom neće izložiti opasnosti jer je tijekom istrage već ispitan.

Pročitajte i ovo Garaž u Klaićevoj 800 parkirnih mjesta Zagreb pokreće investiciju: Gradit će se velika javna garaža na tri etaže Prolaz sestara Baković Atraktivno Država daje nekretnine u zakup: Pogledajte što se nudi i na kojim lokacijama

Predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović prihvatio je zahtjev svjedoka i sa ročišta isključio javnost, osim predstavnika nevladinih organizacija - OESS-a, Documente i Građanskog odbora za ljudska prava koji su mogli ostati u sudnici.

Prije toga je izvršen uvid u spis Vojnog suda u Osijeku iz 1992. na kojemu je Vasić osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja oružane pobune protiv Hrvatske. Svjedok je 1991. razmijenjen, a 1997. aboliran temeljem Zakona o općem oprostu.

Prema tom spisu, kod Vasića su pronađeni pištolj i automatska puška, dok je prema pisanju tadašnjeg tjednika ST, u čiji je tekst također izvršen uvid, pronađeno četničko znakovlje, žig, slike tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i arsenal oružja.

Tužiteljstvo se protivilo uvidu u vojni spis smatrajući da je oprostom Vasić rehabilitiran, pa je zabranjena uporaba takvih podataka.

Sudsko vijeće je zaključilo da je čitanje sudskog spisa i novinskog članka neophodno kako bi se utvrdio status Vasića u inkriminiranom razdoblju.

Prema optužnici, Vasića su 1991. u uredu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojem je na čelu bio Glavaš, zatočili, tukli i maltretirali više od šest sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene