Mještani Segeta Gornjeg, nekoliko kilometara od Trogira, javili su se Novoj TV jer još uvijek nemaju vodovod.

Galerija Vaš glas: Seget Gornji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vaš glas: Seget Gornji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vaš glas: Seget Gornji (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +0 Vaš glas: Seget Gornji (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Stipan je napisao: ''Područje Segeta Gornjeg nedaleko od Trogira do danas nije dobilo vodovod, unatoč brojnim obećanjima. Mladi ljudi odlaze, a oni koji ostaju su žedni i ljeti ovise o neredovitim dostavama vode cisternama. Nepovratna sredstva iz EU fondova za izgradnju vodovoda i kanalizacije su na raspolaganju, ali vode i dalje nema. Do kada ćemo biti žedni? Stipan Jukić''.

Vezani članci Vaš glas: Hrvatski Leskovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uvjeti nedostojni stoljeća u kojem živimo: Plaćaju prirez od 18 posto, ali još uvijek nemaju vodovod ni kanalizaciju Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Gradonačelnik prevario građane: Obećao jaslice pred kamerama, a sad izbjegava novinare

''To kad ja kažem gostu da ovdje nema tekuće vode, oni se križaju lijevom rukom jer danas u 21. stoljeću svako kućanstvo bi trebalo imati tekuću vodu'', rekao je Marko Čarija, vlasnik kuće za odmor, za Vaš Glas.

Ali ovdje vodovoda nema. Općina Seget je odmah pored Trogira. Dolje Rivijera, tisuće gostiju i svi jezici svijeta, pa i zarada. A par kilometara cestom uzbrdo, u Segetu Gornjem, civilizacija je poprilično zapela.

Struju smo dobili nedavno, a vode još nema. Marko Čarija je odlučio ipak ovdje, u svom kraju, izgraditi vilu za najam, ali bazen puni uz pomoć cisterni, kao i spremnike za vodu. Bez agregata i pumpi sve bi stalo.

Kamion cisterna dovozi vodu u vodospreme u kućama. Agregatima se voda pumpa u kućne cijevi. Vodu za piće kupuju u bocama. Sve je to desetljećima način života u ovim selima.

Bristivica, Prapatnica, Ljubitovica kada se tuširaju samo što ne upale štopericu. Jer voda je skupa. Općina ljeti sufinancira.

Kišnica se zato lovi na sve načine. I zalijevati polje preskupom vodom iz cisterne je nemoguće. Da ima vodovoda bilo bi i više apartmana.

U Općini tvrde da se trude , ali da je na kraju opet sve na Vodovodu. Vodovod i kanalizacija Split poručuje da je u izradi projektna dokumentacija koja će biti gotova do travnja 2018.

Vodovod i kanalizacija Split, o projektu Vodovod u Segetu Gornjem. Do sada su izrađeni idejni projekti, geodetski elaborat i zatražena je lokacijska dozvola.

Nakon projekta tek kreće traženje novca iz EU fondova, pa natječaji za izvođače. Hoće li i u ovom desetljeću Seget Gornji dočekati početak radova i vodovodne cijevi?

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju