Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vaš glas

Mirovine kasne iako su svi potrebni dokumenti predani na vrijeme

Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vaš glas: Teško do prve mirovine (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Da bi Vaša prva mirovina sjela na račun, morat ćete od Zavoda za mirovinsko osiguranje primiti rješenje. Dok ga ne budete imali u rukama, neće Vam ni kuna na račun sjesti. Upravo se s takvim problemom suočava Drago Struna, koji je zbog toga pisao rubrici Vaš glas.

Drago je novopečeni umirovljenik. U kolovozu ove godine prestao je raditi kao nastavnik kemije. Papire o namjeri odlaska u mirovinu Zavodu za mirovinsko osiguranje podnio je još prije godinu dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija nisu svi zadovoljni Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja Ilustracija dobra vijest Dijelu umirovljenika stiže uplata na račun: HZMO objavio detalje

"Meni po zakonu prestaje radni staž zbog čega sam godinu dana unaprijed znao kada ću ići u mirovinu odnosno kada ću podnijeti zahtjev", rekao je umirovljenik Drago Struna. Sam zahtjev predao je najranije moguće, mjesec dana prije odlaska u mirovinu.

"Prvu mirovinu trebao sam dobiti u desetom mjesecu", dodao je. U studenom je s dva mjeseca zakašnjenja rješenje ipak stiglo.

"Takve situacije nekim ljudima mogu jako zagorčati život. Ja nisam došao u takvu situaciju, ali zamisliti što to znači kad netko nema primanja, kad više ne dobiva plaću a mirovina još nije krenula", rekao je Struna.

Drago nije ništa prepustio slučaju. Njegovi podaci kompletirani su na vrijeme. U Zavodu za mirovinsko osiguranje ekipa Nove TV doznala je kako rok za donošenje rješenja o mirovini iznosi 30 dana. Iznimaka, kažu, uvijek ima.

"U zadnje vrijeme smo radili nekakve propise koje smo provodili pa onda možda bude nekakvih zastoja u samom radu, ali većinom je to zbog toga što zahtjevi nisu kompletirani", rekao je Dražen Šlibar iz HZMO-a.

Drago je sve učinio na vrijeme. Ipak, njegovi podaci tražili su se i u susjednoj državi gdje je imao svoj prvi posao.

"Pribavljaju se svi podaci koji su potrebni za donošenje rješenja. To su najčešće neki platni podaci. Obrađuje se staž, pribavljaju se podaci iz inozemstva koje moramo zatražiti službenim putem pa to u konačnici dosta produžuje te rokove", rekao je Šlibar.

Ipak, život od zadnje plaće do prve mirovine koji može potrajati i po nekoliko mjeseci nije jednostavan. Isto je s činovničkim službama. Svi nešto ili nekoga čekaju.

"Osobama koje ostvaruju pravo na mirovinu do druge polovice ožujka tekuće godine, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donosi privremeno rješenje o mirovini, s obzirom da Državni zavod za statistiku u drugoj polovici ožujka objavljuje podatak o prosječnoj bruto i neto plaći u RH za prethodnu godinu. Tek po objavi navedenog podatka, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje može donijeti konačno rješenje o mirovini uz obračun zaostataka mirovine od dana umirovljenja", stoji u odgovoru Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Penale ne plaćaju. Ako zakasnite platiti režije, blokirat će Vam račun i ugasiti, primjerice, struju. Ali ni država ni Zavod neće platiti kamate zato što kasne s rješenjem. Na Vama je da štedite kako znate i umijete jer nitko ne može garantirati koliko će potrajati vrijeme između zadnje plaće i prve mirovine.

Vaš glas sutra može biti i u vašem mjestu. Pišite nam u rubriku Vaš glas na portalu Dnevnik.hr i ostavite svoje kontakte.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene