Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz HZZO-a potvrđuju kako se porodiljne naknade neće mijenjati, dok će smanjenje od 100 milijuna kuna snositi sam HZZO.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga potvrdio je u četvrtak da se porodiljne naknade najvjerojatnije neće mijenjati, a proračunsko smanjenje od 100 milijuna kuna osjetit će HZZO na svojoj bilanci poslovanja za ovu godinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Ovo umirovljenici misle o skupljem dopunskom osiguranju Slika nije dostupna Evo zašto će umirovljenicima POSKUPITI dopunsko osiguranje

Za promjenu iznosa rodiljnih naknada i njihovo usklađivanje s državnim proračunom trebalo bi mijenjati Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. To se najvjerojatnije neće dogoditi, pa će HZZO ove godine imati računovodstveni manjak od 100 milijuna kuna, koliko je prijedlogom rebalansa smanjen iznos za tu svrhu, rekao je Varga na konferenciji za novinare.

Smanjuju se plaće, ukidaju dodaci, povećava doprinos...

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih, koje je nadležno za zakonsko uređenje rodiljnih naknada, nedavno su poručili da se naknade neće smanjivati niti mijenjati, odnosno da će tijekom prvih šest mjeseci djetetova života naknada i dalje odgovarati prosjeku pune plaće zaposlene majke.ž

710 milijuna kuna manje za HZZO

Varga je danas istaknuo kako očekuje da će se planiranim izlaskom HZZO-a iz državne riznice ubuduće izbjeći takve situacije. Izlasku HZZO-a iz riznice prethodit će niz zakonskih izmjena, pa će zakonom biti definirano i to da rodiljne naknade i bolovanja više neće biti u nadležnosti HZZO-a, koji će se baviti samo zdravstvenim osiguranjem.

Zakonom bi trebalo biti definirano i osnivanje jedinstvenog novčarskog centra iz kojega će se isplaćivati naknade, rekao je Varga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook