Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Varaždinska bolnica nema lijekova! Već drugi put ove godine suočila se s nestašicom, jer su zbog duga od više od 100 milijuna kuna veledrogerije odbile isporuku.


Iz dana u dan sve je gora situacija u varaždinskoj bolnici. Danas nisu dobili ni određene antibiotike potrebne za liječenje, pogotovo za operacijsku salu.

Vezani članci Podrška Mnoga poznata lica podržala kampanju za uvođenje revolucionarnog lijeka na listu HZZO-a: ''Život ne smije imati cijenu'' Slika nije dostupna Nestašice lijekova neće biti!

>> Nestašica lijekova u varaždinskoj bolnici, odgođene hitne operacije

'I dalje se nastavljaju problemi s opskrbom lijekova za kemoterapiju, a i isto tako potrebnih testova za transfuziju i medicinsko biokemijski laboratorij', rekao je Denis Grgurović, v.d. zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin.

Operacije se, za sad, ne odgađaju. No, kasne određene pretrage, pa i kemoterapije. Na sreću, za sad se nije dogodilo da je netko ostao bez lijeka. Ali kakva će biti budućnost ako se ovako nastavi, pitaju se i u bolnici.

'Ja se nadam da će se ova situacija ovaj tjedan ipak razriješiti i da neće biti gora nego što je sad', dodao je Grgurović.

Dug varaždinske bolnice prema dobavljačima je oko 160 milijuna kuna. 110 od toga je u dospijeću. Ministarstvo zdravlja u svakodnevnom je kontaktu sa bolnicom, županijom, ali i veledrogerijama.

'Poduzimamo napore da pacijenti ne ostanu bez potrebne terapije, kao što i nisu nikada do sada', rekao je Luka Vončina, pomoćnik ministra zdravlja.

Ministarstvo je u travnju saniralo 35 milijuna kuna duga. Ali cijelo poslovanje u nadležnosti je varaždinske županije koja bira i kontrolira rad uprave.

'Varaždinci ne trebaju biti zabrinuti, situacija nije kritična. U bolnici je u proteklih nekoliko dana došlo do pomanjkanja manjeg broja lijekova. Intenzivno se radi na tome da se ti lijekovi nabave, kako se nikakve terapije ne bi odgađale', dodaje Vončina.

Varaždinska bolnica pokrenula je sve rezerve koje je imala. Iscrpila sav novac zarađen mimo ugovora sa HZZO-om. Ovim tempom, može opstati još ovaj tjedan, a onda sumnjaju da će moći pružiti bilo što, osim hitne ili neodgodive zdravstvene zaštite.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju