Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s alkoholom

Varaždinci najviše piju, slijede ih Međimurci pa Zagorci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alkohol je prva ovisnost s kojom se mladi susreću. Svaki drugi učenik pije pivo, svaki četvrti vino. 50 posto njih opilo se barem jednom u posljednjih godinu dana. Najviše u Varaždinskoj županiji, koju slijede Međimurska, te Krapinsko-zagorska.

U Hrvatskoj traje Mjesec borbe protiv ovisnosti, a posebna pozornost posvetit će se upravo mladima i alkoholu, kao jednom od najvećih problema današnjice. Sa 17 je s društvom krenuo u prvu alkoholnu pustolovinu. S punih 18 godina raspala se obitelj, nagomilali dugovi a to je bio lanac koji Mario nije znao prekinuti.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje

>> Mladi i alkohol: Dokazivanje na cesti najkraći put do nesreće

'Jako mala i varljiva je granica između društvene potrošnje i psihičke ovisnosti', kaže Mario. Granica je to, koju je prešao. Posljednja tri tjedna je na liječenju. 'Drugačije se čovjek osjeća, vidi detalje, na primjer, da još lišće s drveća nije u potpunosti otpalo, vidi boje', dodaje i napominje kako trijezni drugačije sagledavamo sve blagodati ovog života.

95 posto kaže 'da' alkoholu

No trijeznih je sve manje. U posljednjih godinu dana 48 posto dječaka i 38 posto djevojčica barem se jednom opilo. Prva na listi je Varaždinska županija, slijede Međimurska te Krapinsko-zagorska. 'U Krapinsko-zagorskoj županiji je 90 posto srednjoškolaca probalo neko od alkoholnih pića, a još poražavajući podatak je da ih 2,68 posto alkohol konzumira svaki dan', kaže Božica Vukmanović, socijalna radnica.

'Tamo gdje više piju odrasli, veća je dostupnost alkohola, još je tolerantniji stav prema pijenju i veća je vjerojatnost da će rizično ponašanje prema alkoholu imati mladi', ističe prim.dr.sc. Marina Kuzman, iz Zaštite zdravlja mladih i prevencije ovisnosti. 'Gotovo 95 posto njih kaže 'Da'. Prema tome, mi kao društvo, koliko god dobre zakone imali, mi te zakone ne primjenjujemo', smatra Kuzman.

Mario dobro zna, kad se jednom krene, teško je stati. 'Liječeni alkoholičar nikada se ne može vratiti u onu fazu društvene mreže, on nema mjeru, jer je taj čip u mozgu za reći 'Stop' alkoholu uništen', zaključio je Mario. Stop se mora znati reći, kažu stručnjaci. Ponavljaju kako se jednostavnim 'Ne' ne gubi imidž popularne i samosvjesne osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene