Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren šampanjcem je u Zagrebu nazdravio završetku hrvatskih pristupnih pregovora, rekavši da su glavni pobjednici hrvatski građani na kojima je konačna odluka o ulasku Hrvatske u EU.


'Danas je dan za šampanjac', rekao je Vandoren na hrvatskom jeziku u sjedištu Delegacije gdje je izravno prenošena konferencija za novinare iz Bruxellesa na kojoj je objavljen kraj pregovora. Kada je Europska komisija početkom lipnja preporučila Europskom vijeću da zaključi pregovore s Hrvatskom, Vandoren je rekao da ta 'posebna prilika zaslužuje čašu vina, a da je za šampanjac prerano'.

No, nakon završetka konferencije povjerenika za proširenje Štefana Fuelea te mađarskog i hrvatskog ministra vanjskih poslova Janosa Martonyija i Gordana Jandrokovića, Vandoren je otvorio bocu šampanjca i s okupljenim novinarima i osobljem Delegacije nazdravio tom, kako je rekao, 'slavljeničkom danu za sve'.

'Ovo je dan za slavlje svih, pobjednička situacija za sve, a glavni pobjednici su hrvatski građani', rekao je Vandoren. Dodao je da je završetak pregovora temelj, a na hrvatskim je građanima da na referendumu odluče o ulasku u Uniju. Vandoren je rekao da je siguran kako je pregovarački tim predvođen premijerkom Jadrankom Kosor sretan današnjim ishodom, ali je dodao da su i drugi pripadnici političkog života zaslužni za taj veliki, povijesni uspjeh Zagreba.

Veleposlanik Vandoren pozvao je Hrvatsku i njezine građane da vode i druge narode jugoistočne Europe prema članstvu u Uniji. 'Siguran sam da sve zemlje jugoistočne Europe pripadaju Europi, no pred njima je dug put', istaknuo je šef delegacije EU-a u Hrvatskoj. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Šokantni rezultati: Trećina Hrvata ne zna da su završili pregovori s EU Slika nije dostupna Barroso: Hrvatska postaje 28. članica EU 1. srpnja 2013.